U naselju Vikići, nadomak Bihaća, u punom je jeku sezona berbe borovnica. Na porodičnoj plantaži Sušić svakodnevno se ubere i do 50 kilograma ovog zdravog bobičastog voća, a iza uspješne proizvodnje stoje domaći rad, predanost i porodična organizacija.
Na plantaži trenutno radi dvadesetak berača. Među njima je i Rifeta Mujkić, koja već petu sezonu učestvuje u berbi.
„Fino nam je. Zabavno jeste, zahtjevno jeste, trebamo fino raditi, ne prosipati, uredno. Sve smo pozitivne, volimo to raditi, vesele smo, ne svađamo se, sve ide kako treba“, ispričala je Mujkić.
Sličnog mišljenja je i njena kolegica Jasmina Sušić: „Berem već šest godina ovdje. Fino nam je, malo vruće, ali dobro je – izdrži se.“
Među radnicima je i 15-godišnja Adna Halkić, koja raspust koristi da zaradi svoj prvi džeparac.
„Društvo lijepo, radi se lijepo, nabere se dosta“, kazala je Adna. „Došla sam ovdje da zaradim džeparac kako bih sebi kupila električni romobil.“
Plantaža porodice Sušić prostire se na gotovo tri hektara, a borovnice koje se tu uzgajaju poznate su i van granica Unsko-sanskog kantona. U vremenu kada cijene namirnica rastu, Sušići su odlučili zadržati cijenu borovnice na nivou prethodnih godina.
„Trenutna cijena na tržištu je 13 KM. Kako cijene rastu svakodnevno u svim segmentima, mi smo zadržali tu najnižu cijenu, kako bi bila pristupačna našem stanovništvu – da cijelo lokalno stanovništvo, ali i šire, može sebi priuštiti borovnicu“, rekao je Elmin Sušić, sin vlasnika plantaže.
Osim borovnica, porodica Sušić proširila je svoju djelatnost i na druge grane poljoprivrede.
„Od prošle godine smo počeli i s proizvodnjom brašna i tjestenine. Ove godine smo uveli i uzgoj jagoda, a pored toga imamo i hektare sa pšenicom, žitom i krompirom“, pojašnjava Sušić.
Svi članovi porodice uključeni su u posao, a u sezoni angažuju i dodatnu radnu snagu. Kako ističu, ključ uspjeha je povjerenje i pozitivna radna atmosfera.
„Svakodnevno ta pozitiva, njihov vedar duh i naš uzajamni odnos zapravo daju tu snagu da svakodnevno izbrodimo ne samo dan, već i cijelu sezonu“, dodaje Elmin.
Plantaža je otvorena i za građane koji žele sami ubrati borovnice, što dodatno doprinosi osjećaju zajedništva i vrijednosti domaće proizvodnje. U vremenu kada se sve više oslanjamo na uvoz, upravo ovakvi primjeri pokazuju koliko domaći trud i kvalitet mogu obogatiti tržište i ojačati lokalnu ekonomiju.