Politika

VRAG ODNIO ŠALU: Vrijeme je za hapšenje Milorada Dodika

Profesor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović kazao je da je Srbija, usvajanjem deklaracije na Svesrpskom saboru, dala dovoljno materijala Vijeću za implementaciju mira da riješi  taj problem te da je krajnje vrijeme da se uhapsi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je to rekao danas na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi 'Odgovor na "Svesrpski sabor“?!' te dodao da taj sabor možda nije imao veliku podršku, ali da se ne smije zanemarivati.

- Kada ekonomski i politički ne stoji dobro, Srbija obično poseže za organiziranjem sabora. Ovim je pokazala da je srpska politika odlučila da ostane crna rupa na Balkanu i jedan od glavnih kočničara napretka – kazao je.

Muhasilović je govorio i o članu potpisane deklaracije u kojoj se navodi da je potrebno zaustaviti politike asimilacije Srba u susjednim državama, što jako podsjeća na stavove Srpske akademije nauka i umjetnosti prije agresije na BiH.

- Njihova je politika jako destruktivna prema BiH i potrebno je djelovati – zaključio je.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra potrebnim da se okupe sve političke demokratske snage - NVO, aktivisti, pojedinci, intelektualci i mediji kako bi se zaustavile ideje iznijete na Svesrpskom saboru.

Tvrdi da je potrebno definisati novi srpski ekspanzionizam i bilo kakva obnova nasilja na području Balkana.

- Vijeće za implementaciju mira treba da odbaci urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se ovom deklaracijom prevazilaze njegovi okviri - kazao je Kulenović i dodao da je potrebno održati miting za nezavisnu BiH.

Povezani članci