Politika

UDAR NA KAJGANIĆA IZ RS-a: "Namjestio" suđenje Dodiku, spomenuli i brata

Nakon ročišta u Sudu BiH na kojem se predsjednik RS-a Milorad Dodik odbio izjasniti o krivici zbog nepoštivanja odluka Visokog predstavnika u BiH u RS-u je krenulo traženje novih krivaca. Interesantno je da se se više krivci za "progon" Dodika više ne vide samo u F BiH.

Novinska agencija Srna jučer je prstom uprla u glavnog državnog tužitelja Milanka Kajganića plasirajući u javnost saznanje da je "namjestio" suđenje Dodiku.

Vijest je ekspresno preuzeo RTRS koji se već dugo vremena ne ponaša kao javni servis građana, već produžena ruka vlasti u ovom entitetu.

Izvor Srne je naveo da je u ovom namještenom procesu protiv predsjednika Republike Srpske pronađen "podoban" tužilac Kajganić čiji je brat je osuđen za iznudu, a nedavno je uhapšen i zbog krađe auta.

- Pošten tužilac ne bi slijepo slušao /ambasadora SAD u BiH/ Majkla Marfija, već bi radio profesionalno u skladu sa pravom i pravdom - istakao je izvor Srne.

Iako sve izgleda kao pritisak na Kajganića sa konačnim zaključkom ipak treba sačekati. Postoji realna mogućnost da je i ovo dio igre vlasti u RS-u kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih namjera glavnog državnog tužioca jer postoje zamjerke za kvalifikaciju u optužnici protiv Dodika koji je prema mišljenju dijela stručne javnosti mogao biti direktno optužen za podrivanje ustavnog poretka BiH.

Od dolaska na ovu funkciju Kajganić je važio za Dodikovog čovjeka.

Povezani članci