Politika

SRBOVANJE POD SANKCIJAMA: Stevandić vraća RS u srednji vijek

U utorak, 2. jula, u Narodnoj skupštini Republike Srpske bit će održane dvije sjednice. Prvo će biti održana Svečana sjednica, na kojoj će se obratiti i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a onda i redovna, na kojoj će se zastupnici izjasniti o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.

 

Nenad Stevandić kaže da je to prilika za demaskiranje priče da bilo ko odustaje od 9. januara, najavljujući usvajanje posebnog zaključka koji će potvrditi da se ne odustaje od 9. januara kao tzv. dana RS-a.

Na prijedlog Nenada Stevandića, na dnevnom redu je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se himna "Bože pravde" i grb Nemanjića vraća u upotrebu u institucije RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda BiH 2007. godine koji je oboje proglasio neustavnim.

„U namjeri da ispoštujemo i taj 30 član Deklaracije, ja sam predložio Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, i s velikim ponosom i zadovoljstom želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu 'Bože pravde' i grb Nemanjića vratimo u upotrebu u RS. Činimo to na pravno dozvoljen i, rekao bih, mudar način, ne vrijeđajući nikoga“, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

Tako smo dočekali da se u 21. vijeku u jednom bh. entitetu čiji su čelnici pod sankcijama srbuje i odlukama vraća u srednji vijek, dok narod masovno ideljava.

Prema podacima do kojih je došao Ljudski.ba, u RS-u danas živi 750.000 stanovnika, samo 100.000 više nego ih ima u kantonu sarajevo.

Povezani članci