Politika

SCHMIDT U AKCIJI: Stevandić je na redu

Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o upotrebi zastave, grba i himne u Republici Srpskoj ima za cilj implementaciju deklaracije Svesrpskog sabora kako bi se stvorio pravni osnov za isticanje zvanične himne i grba Republike Srbije u Republici Srpskoj kao svesrpskih simbola, rečeno je Feni iz OHR-a nakon što je prošle sedmice nacrt ovog zakona usvojen u Narodnoj skupštini RS.

Iz OHR-a podsjećaju da je Ustavni sud BiH već proglasio neustavnim te iste simbole koji su tada bili određeni kao zvanični grb i himna RS. Sud je obrazložio da su ti zvanični simboli u suprotnosti sa ustavnim principom kolektivne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, budući da se time ističe istorija, tradicija, običaji i vjerski i nacionalni identitet Srba, i nameću takve vrijednosti pripadnicima drugih konstitutivnih naroda, drugim građanima i ostalima na teritoriji Republike Srpske.

- Na Ustavnom sudu BiH će biti da ocijeni ustavnost zakona u svjetlu svoje dosadašnje sudske prakse - kažu iz OHR-a.

Jasna je ovo poruka visokog predsstavnika u BiH uoči današnje sjednice NSRS u Banjaluci na kojoj će se raspravljati i o razdruživanju RS od BiH.

Povezani članci