Politika

PROMJENE U VLADI FBIH: Trojka i HDZ traže zamjenu za Isaka i Rimca

Unazad nekoliko sedmica se špekuliralo o navodnoj ponudi i pozivu Milorada Dodika predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da otvore pregovore o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i izbacivanju sarajevske Trojke iz državne vlasti. Bespotrebno se samo podigla prašina. Od Dodikovih političkih blefova nije bilo ništa.

Međutim, uveliko se sada špekulira da se u zadnjih nekoliko dana u strogoj tajnosti dogovara rekonstrukcija Vlade FBiH. Iako će premijer Nermin Nikšić samouvjereno uvjeravati javnost da je brod kojim kormilari apsolutno stabilan i dobro navođen, demantiraju ga informacije  baš iz izvora u njegovom timu.

Dvojica ministara su navodno postali kamen smutnje i nepodnošljivi teret federalnoj Vladi. To su Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova i dr. Nedijlko Rimac, federalni ministar zdravstva.

Iz redova Trojke i HDZ-a sada se tvrdi kako je Isak tragikomična politička figura i imenovanje takve osobe s kriminalnom i nasilničkom prošlošću je samo po sebi bilo zastrašujuće. Njegovi istupi u javnosti su u kontinuitetu izazivali ogorčenje pa i sramljenje ne samo javnosti nego i kolega u političkom životu.

Ramo Isak se bošnjačkoj, javnosti pokušao nametnuti kao nekakav “žestoki momak”, koji je spreman uhapsiti Milorada Dodika, najvećeg neprijatelja bošnjačkog naroda i države, i to na teritoriju RS-a. Svaka druga riječ u javnim nastupima je bila vezana za rat. Prevršio je svaku mjeru dobrog ukusa i razuma zadnjom izjavom da je spreman poginuti za BiH jer se tako postaje “šehid”.

Pitanje je ko i koliko vjeruje "napuhanom ministru" koji radije posjećuje teretane i vozi se u službenom helikopteru sa sinovima.

Ministar unutarnjih poslova od Nebojša Vukanović dobio je biljeg “luda i budaletina”, je nedavno na tepihu ispred ministarstva dočekao osumnjičene policijske šefove Vahidina Munjića i Mustafu Selmanovića. Amerika mu je to silno zamjerila.

- Šokantno je da ministar unutarnjih poslova FBiH (Ramo Isak, op.a.), koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhićeni, optuženi i pod istragom za teška kaznena djela. Policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se obranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Nitko nije iznad zakona, optužili su ministra Isaka i američkog veleposlanstva.

Dosta toga se trulog nataložilo i izgleda da je pala odluka da Ramo Isak  mora odstupiti.

S druge strane HDZ bi mogao zadovoljno trljati ruke jer u paketu s ministrom Isakom bi trebao ići i dr. Nediljko Rimac, ministar zdravstva u Nikšićevoj vladi. Njegov neoprostivi krimen je dr. Ismet  Gavrankapetanović, karizmatični sarajevski ortoped predodređen od Trojke, odnosno od Konakovićevog NiP-a za funkciju direktora Kliničkoga centra u Sarajevu.

Njemu ministar Rimac uporno odbija dati pisanu saglasnost, navodno jer ne ispunjava neke proceduralne uvjete. Natezanje traje mjesecima i vladajućoj garnituri je prekipjela Rimčeva tvrdoglavost pa su navodno odlučili i njega smijeniti.

Dakle, iz Vlade FBiH bi trebali ‘letjeti’ Isak i Rimac a iz federalne vladajuće većine HDZ 1990 i Isakova stranka Snaga Naroda. Ako se obistine ove špekulacije u novu većinu uskače NES sa svoja četiri zastupnika.

Čini se da je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović pristao odigrati prljavu igru protiv “devedesetke” jer će dobiti Ministarstvo zdravstva. U nekim krugovima se čak spominje i neka trampa oko imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, dakle u paketu s ustoličenjem Ismeta Gavrankapetanovića  na čelo sarajevskoga KUCS -a.

Mali problem predstavljaju apetiti SDP-a, odnosno sive eminencije Damira Hadžića, aktualnog direktora hercegovačke kompanije AGRAM koji želi da   vršitelj dužnosti direktora KCUS-a Pilav dobije puni mandat.

Zanimljivo je da ‘nepoželjne’ stranke Snaga Naroda, koju u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta zastupa ministrov sin Arnel Isak, djeluje zajednički sa zastupnicima HDZ-a 1990 na temelju sporazuma o saradnji.

Sarajevski kuloari otkrivaju pikanterije, ipak, treba sačekati da se čelnici vladajuće garniture i službeno očituju o mogućoj rekonstrukciji i sudbini ministara Isaka i Rimca. Nešto se čudno valja iza brijega i gdje ima dima, ima i vatre.

Povezani članci