Društvo

PLJUSKA JAČA OD DROGE: Kome su policajci "psi", a kome nose torbe

Policajac koji u torbi  kriminalcima nosi dva kilograma kokaina. Šef policijske stanice u USK koji se žali jer ga nadređeni kažnjavaju što je uspješno realizovana akcija zaplijene 140 kilograma droge. Nisu to scene iz filmova, to je bosanskohercegovačka stvarnost. Prvoga čeka sudski epilog, drugog za sada preslušavaju korisnici na društvenim mrežama na kojima je podijeljen snimak razgovora.

Obračun federalnog zastupnika NIP-a Halila Bajramovića i NES-ovih kadrova u Krajini se nastavlja. Nakon što je objavljen snimak Bajramovićevog šamaranja savjetnika premijera USK u liftu Parlamenta BiH, društvenim mrežama počeo je kružiti puno šokantniji snimak koji kompromitira policijski i politički vrh u ovom kantonu, ali za sada ima manje odjeka u javnosti od šamara u liftu.

Na Facebook stranici Istina o bosanskim političarima objavljen je snimak razgovora tada suspendovanog komandira policije u Cazinu sa osobom čiji glas podsjeća na Bajramovića. Tokom tog razgovora policijski službenik se žali kako je kažnjen iako je u dvije akcije zaplijenio 140 kg droge, od toga 6 kg heroina i 7 kg kokaina. Prema njegoivim riječima jedan pripadnik SIPA mu je rekao šta je drugo očekivao kad nekome iz džepa otme 2 miliona maraka.

U tom snimku policijski službenik spominje i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova kao osobu koja sa ljudima iz vrha NES-a sjedi u društvu s kriminalcima. Osim toga govori se kako vlasnik jednog objekta od ministra traži da skloni "pse" koji su tamo došli po prijavi. Umjesto da štiti policajce ministar je navodno tu poruku proslijedio zamjeniku policajca koji priča, a ovaj njemu.

Ovo nas vraća na priču o bivšem policijskom komesaru USK Rami Brkiću koji je zbog organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa drogom osuđen na 11 godina zatvora. 

Da se mnogi policajci ne bore protiv kriminalaca, već s njima i sarađuju potvrdila je i SKY aplikacija. Tako je uhapšen Mladen Milovanović koji je bio glavni inspektor Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, Njemu se na teret stavlja da je nosio torbu sa dva kilograma kokaina i da je sa kriminalcima komunicirao bez straha sa radnog mjesta.

Na dan predaje droge, nekoliko trenutaka prije, Milovanović šalje više poruka Nikoliću.

– Brate šta ima? Pješke ću ih ja sačekati. Imaću masku i naočale. Plava majica. Znači kada prođu onaj veliki most. Jeste brate, borimo se dalje. Kada prođu onaj veliki most u Karanovcu, neka nastave dalje, prema gradu do onog mosta sa jednom trakom. Odmah poslije toga ću ih čekati Što prečku ima. Brate znaš li dokle su stigli. Da znam orijentaciono. Imaš li brate povratnu. Dokle su. Samo neka jave dvadesetak minuta ranije da mogu stići.

Posljednja poruka upućena u ovoj komunikaciji od strane Milovanovića glasila je: Riješeno.

Koliko bi droge još kroz policijske strukture bilo provučeno možemo samo nagađati da strane agencije nisu dešifrovale Sky aolkikaciju. U Krajini snimci gdje poilicajci pričaju o tokovima droge ne izazivaju interes političara. Svi su se udružili da osude nedolično ponašanje Bajramovića koje on naziva odgojnom mjerom. Snimak "pljuske" iz lifta je ekspresno nabavljen i gurnut u javnost. Takva ažurnost političara i policijskih struktura je izostala u slučaju pokušaja ubistva Azura Terzića u Cazinu. U tržnom centru gdje je napadnut kamere su zatajile.

Nadamo se da neće zatajiti savjest još uvijek čistih policajaca i tužilaca i da će slučaj Terzića, kao i svih onih koji kroz politiku i policijske strukture "guraju" prodaju droge u BiH jednog dana ipak imati epilog kao u porukama kompromitovanog policajca. Riješeno!

 

 

 

 

Povezani članci