Društvo

BOSANSKI DIV U AKCIJI: Nurkić pomaže pretučenim starcima u Višegradu, Ljudski.ba potaknuo političare na djelovanje

Ajši i Fadilu Memiševiću, povratnicima iz sela Omeragići kod Višegrada, bit će nadoknađena materijalna šteta koju su pretrpili tokom brutalnog fizičkog premlaćivanja i pljačke njihovog doma.

- Jusuf Nurkić i Pomozi.ba organizacija zajednički će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević, a i više od toga...

Dedo i nana imali su 7.000 KM koje su čuvali za svoju dženazu i novac nije problem namiriti, ali nastalu traumu će biti teško sanirati - objavila je organizacija Pomozi.ba.

Slavni košarkaš na svom zvaničnom Facebook profilu prokomentarisao je napad koji se dogodio sinoć u povratničkom selu kod Višegrada, te je ovaj napad okarakterisao kao ‘jadan’. 

“Razni duduci šalju teške poruke na žalost koliko ranije je moraš biti jadan da pretučeš Fadil i Ajša koji su u osmoj deceniji života”, kazao je Nurkić.

Uz to dodao je i da su Fadil i Ajša napadn*uti prvog dana ramazana, te da im je kuća prevrnuta.

“Napadom na njih šalje se poruka onima koji su u njihovom statusu, pa zato treba razumjeti i uznemirenost povratnika.

Vidjet ćemo da li će iko odgovarati”, zaključio je u svojoj objavi.

MUP RS-a reagovao je efikasno i profesionalno. Zbog brutalnog napada na dvoje povratnika Fadila i Ajšu Memišević uhapšen je 36-godišnjeg Bojan Prodan.

Tek nakon pisanja Ljudski.ba da se samo Ćamil Duraković oglasio povodom napada na starce iz Višegrada krenula je lavina reakcija. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović otišao je u Višegrad, ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Sevlid Hurtić razgovarao je s direktorom policije RS-a, a oglasila se i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

- Zgrožena sam brutalnošću i smatram nedopustivim ugrožavanje bilo čije lične bezbjednosti i imovine u Republici Srpskoj - naglasila je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je pozdravila brzu reakciju MUP-a Republike Srpske, istakavši da očekuje da nadležne institucije adekvatno sankcionišu izvršioca ovog razbojništva.

Reagovao je i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

"Građani imaju pravo na siguran i slobodan život gdje god žele u Bosni i Hercegovini.

Ko god ovo dovodi u pitanje, djeluje protiv Daytona i treba biti svjestan posljedica. Visoki predstavnik izražava solidarnost sa žrtvama i želi im brz oporavak", navodi se u objavi.

 

Povezani članci