Politika

NOVI UDAR U HDZ-u: Načelnik se otima kontroli, Bošnjaci i Srbi na margini

Danas su raspisani Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 6. oktobra. Sa rastom temperatura u Hercegovini raste i politička napetost u pojedinim gradovima poput Čapljine gdje bi se mogao desiti pravi politički rat.

Informacije govore da se aktuelni gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić sprema za novu kandidaturu koja bi mu bila peta po redu, i ako tako nastavi, uskoro će stići druga Tita. Ovaj put, kako stvari stoje, put će mu biti mnogo teži i trnovitiji.

Zbog optužnice koja mu "puše za vratom" HDZ želi novo lice u Čapljini a da popularnog doktora "umirovi" ili prebaci na drugu funkciju, daleko od očiju javnosti. Međutim, Vidić se ne miri s tim i želi krenuti na izbore kao samostalni kandidat što će izazvati pravi politički potres u gradu sa četiri rijeke i željezničkom prugom.

Vidić već 16 godina suvereno vlada općinom odnosno gradom i ako se odluči na bitku sa HDZ-om svakako da će imati svojih konja za utrku.

 Ovakav rasplet očekuje i čapljinska opozicija ("H" stranke) koja bi mogla kandidirati predsjednika Čapljinske neovisne stranke Peru Previšića. Gostujući na FTV-u Previšić nije odgovorio na pitanje voditeljice koja je potencirala ovu temu.

Rasplet ćemo uskoro znati ali sasvim sigurno da će politička jesen u Čapljini biti uzavrela, a stranke sa nekoliko ruku (jednom, dvije, tri) možda budu odlučujući faktor pri kreiranju većine u gradskom vijeću nakon izbora.

Jedna od karakteristika dosadašnje njegove i HDZ-vladavine je stabilno kvarenje odnosa sa Bošnjacima i Srbima u Čapljini. Posebno se Vidić potrudio da to uradi u mandatu koju mu je sada pri kraju i naročito kada su Bošnjaci u pitanju.

Oni su već dugi niz godina marginalizirani kroz neimenovanje predsjednika Gradskog vijeća koji pripada jednom od druga dva naroda u Čapljini, Bošnjacima ili Srbima, ali oni su za Vidića godinama pomnoženi sa brojem manjim od jedan, što se vidi kroz broj uposlenih u javnim ustanovama u preduzećima kao i zaobilaženju Islamske zajednice.

I to nisu svi problemi s kojima su susreću Bošnjaci i Srbi u Čapljini, koji su građani drugog ili trećeg reda, a ništa bolje ne prolaze ni oni Hrvati koji ne pušu u rog vladajućoj partiji koja kroji sudbinu.

Povezani članci