Politika

NATO U AKCIJI: Razmatra se jačanje snaga u BiH, poseban akcent na potez Tuzla-Brčko-Podrinje

Unutar strukuta Sjevernoatlantskog saveza razmatraju se opcije povratka vojnika ovog bloka u Bosnu i Hercegovinu.


Suočeni sa sve nestabilnijom političkom situacijom ne samo u našoj državi, već i regionu, unutar NATO-a razmatraju se pitanja daljeg angažmana, a jedna od opcija je raspoređivanje manjeg broja vojnika u rejonu Tuzle.


NATO bi svoje vojnike smjestio u okviru aerodroma Dubrave.
Na ovom području, nakon sloma agresije na BiH krajem 1995. godine bio je stacioniran veliki kontingent NATO-a. Kvalitetna infrastruktura ovog objekta, te vremenske prilike koje su mnogo rjeđe nego u Sarajevu zbog magle ili vjetra zatvarale pistu, od Dubrava su napravile jaku vojnu bazu. 

Sada NATO ne bi u cijelosti ponavljao takav scenarij.
Umjesto toga, razmatra se opcija raspoređivanja određenog broja vojnika, koji bi iz Dubrava nadzirali situaciju, posebno u rejonu Brčkog, kao i Podrinju, a aerodrom bi u svakom momentu mogao primiti pojačanje.

Druga je opcija da se postojeći Štab NATO u Sarajevu bitno ojača.  Nešto više od stotinu vojnika i osoblja u ovoj instituciji Alijanse u glavnom gradu BiH, više je simbolično prisutno. Oni pomažu EUFOR-u u provođenju svakodnevnih zadataka, a sarađuju i sa bosanskohercegovačkim institucijama, posebno onima iz oblasti sigurnosti.  Posla ima i za više stotina NATO-vojnika i zvaničnika u ovoj oblasti. 

Među državama NATO dinamično se debatira da li konačno prihvatiti zahtjeve brojnih think tankova, rastućeg broja zapadnih političara i nekih država-članica da se relativno jak kontingent NATO-a rasporedi u Brčkom. 

I u toj situaciji, stacioniranje jedinice na aerodromu Dubrave se ne samo podrazumijeva, već bi bilo i nužno. To je zato što bi se odatle pružala logistička podrška kontingentu u Brčkom. 


Prema informacijama Politicki.ba, ideje se razmatraju i konačne odluke nema. I neće je biti barem do polovine ljeta ove godine. Ili kasnije. Ako se ne desi nešto umeđuvremenu, što bi dinamiku potpuno promijenilo. Sudeći po retorici iz Srbije i bosanskih Srba, to postaje sve izglednije.  

No, da se "nešto iza brda valja" postaje sve jasnije. 
BiH, koja od kraja 2018. godine ima status kandidata za ulazak u NATO i učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP), kandidatski je status dobila i u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza. Zajedno s Ukrajinom. 

 

Povezani članci