Politika

MEHMEDOVIĆ PALI ALARM: Hitna suspenzija paralelnih veza Srbije i RS

Serija destabilizirajućih izjava i aktivnosti vlasti manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini te donošenje novih antidejtonskih zakonskih riješenja kao udar na ustavno-pravni poredak izazvali su ozbiljno uznemirenje u javnosti i strah među građanima Bosne i Hercegovine, posebno kod prognanika i povratnika u manji bh entitet kao najranjivije kategorije stanovništva, poručuju iz stranke Naprijed! predsjednika Šemsudina Mehmedovića.

-Konstantne najave rušenja ustavnog poretka, priče o prekrajanju granica, naoružavanju i utvrđivanju granica, ugrožavanju teško stečeni mir i ulijevaju brigu među građane BiH, tim prije što se ova brutalna destabilizirajuća kampanja događa uoči najavljenog skupa u Srbiji koji se predstavlja kao “svesrpski sabor”.

Vraćanje ratne retorike i agresivnog srpskog hegemonizma koji je donio stotine hiljada mrtvih u agresijama na Hrvatsku, BiH i na Kosovo, pred najavljeni svesrpski skup direktno ugrožava sigurnost ne samo svih nesrba u RS nego i svih građana BiH. Svjedoci smo da su i ranije ovakve kampanje rezultirale direktnim nasiljem nad povratnicima, paljevinama, premlaćivanjem i na kraju krajeva, iseljavanjem stanovništva iz Bosne i Hercegovine u zapadnu Evropu. Najavljeni svesrpski sabor u ovakvim političkim okolnostima i sa ovakvim sramotnim i destabilizirajucim porukama se treba tretirati kao sigurnosna prijetnja. Stoga, stranka Naprijed poziva Vijeće za implementaciju mira i visokog predstavnika da kao odgovor na ovakve antidejtonske aktivnosti, suspenduje Sporazum o specijalnim vezama RS i Srbije!

Jer, ovakvo svesrpsko saborovanje umotano u tu dejtonsku opciju direktno pokazuje namjere i želju rukovodstva RS da ovaj entitet bude i tretira samo kao srpski teritorij i srpsku zemlju, što je direktno suprotno Ustavu i Dejtonskom sporazumu. Entitet RS je dio teritorije BiH na kojem žive i nesrbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali i organiziranje samo srpskog sabora sa susjednom Srbijom je zloupotreba opcije specijalnih veza te kao posljedica toga, ta mogućnost treba biti hitno i odmah suspendirana. Ova veza Srbije i RS-a danas služi kao pogonsko gorivo fašističkim politikama sa obje strane Drine, stoga u interesu mira u BiH tražimo od PIC-a i OHR-a kao Dejtonskih institucija da odmah suspendiraju ovu formu paralelnih veza, koje u ovom trenutku su sigurnosna prijetnja za sve građane Bosne i Hercegovine, poručili su.

Povezani članci