Politika

LJULJA SE VLADAJUĆA KOALICIJA: Šta će biti s ocem i sinom ako propadne Mandićev opoziv

Općinsko vijeće Centar Sarajevo na današnjoj sjednici trebalo bi razmatrati prigovor načelnika Općine Srđana Mandića na nedavnu odluku Vijeća o pokretanju njegovog opoziva.

Riječ je inicijativi koju predvodi Općinski odbor NiP-a, a koju je podržalo 18 vijećnika. No, ova općina u Kantonu Sarajevo nije jedina u kojoj se događaju slične turbulentne aktivnosti, i to godinu prije lokalnih izbora.

Nakon tri godine od sjedanja u načelničku fotelju, Srđana Mandića više ne vide na toj poziciji. Preciznije, tu ga ne vidi općinski ogranak Naroda i pravde, koji uživa podršku SBB-a i pojedinih nezavisnih vijećnika. Ujedinjeni u nezadovoljstvu Mandićevim radom, pokrenuli su njegov opoziv, sumnjajući, između ostalog, u netransparetno i nenamjenssko trošenje budžetskih sredstava. Sve to se, tvrde, vidi u nepoštivanju građana, zbog čijeg nezadovoljstva su i pokrenuli opoziv. Iako novca ima, projekata u ovoj općini, kažu, nema. Stoga, 17. septembra slijedi održavanje referenduma.

“Držimo da bi smjena načelnika Općine Centar i izbor novog, kompetentnog lica na njegovu poziciju donijelo općini Centar i njenim građanima ispunjenje makar dijela predizbornih obećanja i projekata”, naveli su, između ostalog, iz Općinske organizacije Narod i pravda Centar.

“Općina Centar, specijalno načelnik, uvijek se domaćinski odnosila prema budžetu. Neki govore o veoma malom iznosu budžet prošle godine, pozivam vas da pogledate koliko je sredstava povučeno preko raznih projekata, raznih viših nivoa, čime nismo trošli novac iz Općine nego smo iz drugih stavki uzimali taj novac pa im zato izgleda da je manje potrošeno”, navodi Alen Girt, šef Kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo.

Dodaju, održavanje referenduma je apsurdno i nepotrebno, ali ne i neočekivano. Tvrde, to će im ići u korist.

“Spremni smo za referendum, od prvog dana. Ovo će, štaviše, ojačati poziciju Srđana Mandića i na tom referendumu ćemo tek vidjeti koliko je rađeno i koliko je Srđan Mandić načelnik kojeg su građani prihvatili”, poručuje Girt.

Istovremeno, općinska organizacija NiP-a cijeni da njihov potez neće narušiti odnose unutar Trojke:

“Smatramo da je odluka o opozivu utemeljena na argumentima i demokratskim i pravnim načelima te kao takva ne smije biti uzrok bilo kakvih negativnih odnosa unutar koalicije, pogotovo jer koalicija vodi procese na nivou države i Federacije i nerad jednog funkcionera i loše vođenje jedne općine to ne smije ugroziti.”

Dok će opoziv Srđana Mandića, koji je iskoristio svoje zakonsko pravo i uputio Općinskom vijeću zahtjev za preispitivanje odluke o pokretanju njegovog opoziva biti razmatran sutra, ni druge općine u kantonu, ako je suditi po pojedinim spekulacijama u medijima, nisu pošteđene istog scenarija. U pitanju je načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

“Bili smo svjedoci da postoji grupacija koja prikuplja potpise za opoziv načelnika Hasana Tanovića. O imenima i broju ljudi koji su dali svoje potpise ne mogu znati jer nisam vidio tu listu. Najbitnije je u ovom trenutku reći da je opoziv ‘skupa stvar’ godinu dana pred izbore i raditi takve stvari je rizično, jer ne znamo šta nam donosi jedna takva aktivnost”, ocjenjuje Armin Handžar, vijećnik SDP-a u Općini Novo Sarajevo.

Vijećnica Naše stranke u Općini Novo Sarajevo Mirela Džehverović je među prvima bila za opoziv načelnika ove općine. Danas, iako su stavovi i razlozi za opoziv ostali nepromijenjeni, za ovaj korak je, kaže, ipak, kasno.

“I dalje smatram da on ne radi dobro i ne obavlja svoj posao onako kako smo svi očekivali i promjene koje smo obećali. U trenutku kada sam taj status objavila, bio je politički momenat. Međutim, sada, nakon dva mjeseca, rokovi koji su potrebni da bi se uopšte krenulo u opoziv načelnika su jako dugi i plašimo se da bismo ušli u izbornu godinu, kada to više ne možete uraditi”, ističe Džehverović.

Prema izvorima portala Ljudski.ba dvoje vijećnika već je promijenilo stav o opozivu načelnika Mandića. Ukoliko još jedan odustane do opoziva neće ni doći.

Na koncu, postavlja se pitanje šta će biti sa Kemalom i Jasminom Ademovićem ukoliko propadne opoziv načelnika Mandića.

Kako smo ranije izvijestili, u redovima Naroda i pravde došlo je do raskola, a lider te stranke Elmedin Konaković, nakon pokretanja opoziva Mandiću, okrenuo je leđa ocu i sinu Ademoviću.

Da su stvari ozbiljne potvrđuje i ostavka SDP-ovog Dragana Stevanovića u Gradskom vijeću Sarajeva i njegova reakcija nakon ostavke u kojoj šalje nedvosmislenu poruku Jasminu Ademoviću, otkrivajući glavne krivce za ostavku.

Povezani članci