Politika

LIJEPI STRAH: Dodik kapitulirao pred Amerikancima, ništa od ruskog zakona

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija povučen iz skupštinske procedure na dodatno usaglašavanje i da će u dogledno vrijeme biti vraćen u ponovnu proceduru.

"Posljednjih dana vršili smo konsultacije s Vladom RS i poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija", naveo je Dodik na plaformi X. 
On je istakao da su svi pravni stručnjaci, koji su razmatrali ovaj prijedlog zakona, saglasni da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju SAD, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama.

"Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je RS opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom. Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru ", napisao je Dodik.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske povukla je Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o "stranim agentima".

Zakon je trebalo da bude razmatran na kraju devete redovne sjednice, kasno večeras ili sutra.

Na zasjedanju ministar pravde RS Miloš Bukejlović rekao da Vlada RS povlači Prijedlog zakona iz procedure.

Zakon je ranije poslan u parlamentarnu proceduru u septembru prošle godine kada je donesen Nacrt ovog zakona koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Dodik je tako ustuknuo pred Amerikancima, koji su zbog sličnog ruskog zakona koji je izglasan u Gruziji, građanima te europske zemje uveli restrikcije za ulazak u SAD.

 

Povezani članci