Politika

KRENULO JE: Usvojeno nekoliko važnih zakona za građane

Zasjedao je Dom naroda Federacije i iznjedrio rijedak epilog: vlast i opozicija ujedinjeni. Neslaganja stavili po strani i pokazali odgovornost. Važni socioekonomski zakoni dobili su potrebnu većinu bez glasova protiv. Neradna nedjelja ubrzo stupa na snagu. Delegati su usvojili i izmjene Zakona o kontroli cijena, zatim o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji, te dopune Zakona o radu. Rezultat pozitivan - studenti sada mogu legalno raditi.

Imenovanja i neslaganja u sjeni, u fokusu pitanja važna za građane. Ne tako česta pojava na adresi Federalnog parlamenta.  Ishod: važni Socio-ekonomski zakoni usvojeni. Izdvaja se dopuna Zakona o radu. Studenti napokon mogu raditi legalno. Pozitivne strane takve odluke su brojne i navedene. Od sprečavanja odlaska mladih van granica BiH do smanjenja broja nezaposlenih.

„Pozivam studente da već ovo ljeto iskoriste dopune i kod poslodavaca se prijave za privremene poslove, a pozivam i sve poslodavce da računaju na redovne i vanredne i one studente koji kombinuju ova dva načina studiranja da ih pozovu“, poručio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (NiP).

Iako nije karakteristika Federalnog parlamenta, danas su pokazali snagu. Ujedinjena opozicija i vladajući  u službi građana. Od uređenja poduzetnička infrastruktura, poticanja razvoja male privrede do olakšica studentima. Niz dug, sjednica produktivna.

„Nismo se bavili imenovanjima već konkretnim problemima. Sama činjenica da će se ovim steći ti uslovi i da će studenti moći raditi do šest mjeseci je veliki iskorak“, kazala je Vildana Bešlija, delegatkinja u Domu naroda FBiH (NS).

Iskorak važan i pozitivan, kritike izostale. Bar za današnji dnevni red i usvojene dopune Zakona o radu.

„Nema negativnih strana. Meni je zadovoljstvo kad dolazim iz opozicije, a mogu da naiđem na takav prijedlog iz pozicije i rado ćemo ga podržati jer je dobar za građane“, istakao je Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda FBiH (DF).

No, napomena da građani i dalje čekaju da data obećanja izađu iz ladice Federalne vlade na parlamentarne klupe. Fisklani zakoni i dalje na čekanju, ništa drugačiji ishod nije ni o pitanju minimalne plaće koja je daleko od obećanog iznosa.

„Oni su izlazili u javnost govoreći da će to biti u septembru 2023, onda da će od januara 2024. minimalna plaća biti 1.000. Međutim, svjedočimo da od toga nema ništa“, kazala je Aida Obuća, delegatkinja u Domu naroda FBiH (SDA).

Nema ništa ni od rekonstrukcije Vlade Federacije. Barem sudeći prema stavovima onih koji su trenutno u mandatu. Najglasniji na spekulacije da bi iz Federalne vlade trebali otići HDZ 1990 i Snaga naroda, a da dio većine pripadne NES-u je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak (Snaga naroda). Takve pokušaje i intencije okarakterisao je nemogućom misijom:

„To su neke želje određenih političkih opcija. Ova parlamentarna većina će ostati do kraja mandata i još malo duže. Imam najjači tim ljudi, imam jači tim od Predsjedništva ili bilo koje Predsjedništvo bilo koje druge države. Moraju shvatiti da sam ja original, a da su oni većina kopije, a najbolja kopija nije dobra.“

Kopija današnje sjednice bila bi poželjna. Političke igrice i borbu za kadroviranja zamijeniti konkrentim potezima u korist građana. No, na poligonu federalnog parlamenta takva realnost nerijetko ostane na ideji. Već u ponedjeljak zasjeda Komisija za izbor i imenovanje. Na dnevnom redu mogao bi se naći i sinonim za ovo radno tijelo. Imenovanje prvorangiranog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Povezani članci