Politika

KOMŠIĆ U AKCIJI: Izborni zakon BiH na stolu Venecijanske komisije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u svojstvu podnosioca zahtjeva za Mišljenje Venecijanske komisije u vezi s evropskom praksom oko izbora sudija u ustavne sudove, obratio se danas na 139. plenarnoj sjednici Venecijanske komisije.

Razlozi njegovog obraćanja, u kojem je obrazložio elemente iz svoga zahtjeva, odnose se na nepreciznost odredbi Ustava Bosne i Hercegovine koje se tiču minimalnih kvalifikacija za izbor sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, tražeći da se u okviru Mišljenja Venecijanske komisije ukaže na praksu koja prevladava u evropskim zemljama prilikom izbora sudija u ustavne sudove, kako bi se takva praksa koristila i u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da je Ustav Bosne i Hercegovine, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, pisan terminologijom anglosaksonskog prava, što otvara prostor za česte proizvoljne i neutemeljene interpretacije samog ustava. Osim toga, posebno je traženo da Venecijanska komisija u svojim preporukama jasno kaže da li je moguće koristiti etničku pripadnost prilikom popunjavanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na način da se to vrši putem paritetnog etnički utemeljenog izbora sudija.

Predloženo je, također, prilikom izlaganja i diskusije, da Venecijanska komisija u svome mišljenju, odnosno preporukama i zaključku iskaže svoj stav i o tome da li sistem odlučivanja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine može biti etnički i teritorijalno (entitetski) utemeljen, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Povezani članci