Politika

KOMŠIĆ SAVJETUJE OSMORKU: Treba usloviti Dodika

Stranke Osmorke trebaju usloviti proceduru izbora novog Vijeća ministara BiH SNSD-ovim odustajanjem od usvajanja antiustavnog zakona o nepokretnoj imovini u Narodnoj skupštini RS, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, rečeno je iz njegovog kabineta.

Imenovanje prve žene na čelu Vijeća ministara BiH Borjane Krišto potvrdio je danas na hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za predsjedavajajuću Krišto glasala su 23 poslanika, dok je 15 državnih poslanika bilo protiv.

Sa druge strane, peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti – po hitnom postupku. 

Zakon o istoj materiji - nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendovao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru. Naime, radi o ponovnom pokušaju aktueliziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim.

Povezani članci