Politika

KAMIKAZA, DRON, ILI HELEZ: Ministar ispalio ćorak a podigao veliku buru

Dronove samoubice ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi, rekao je 12. marta ministar odbrane BiH Zukan Helez, što je, potpuno očekivano, izazvalo veliko interesovanje javnosti.

Tih 15 dana navršilo se 27. marta, a letjelicama za borbena dejstva, čiju je proizvodnju najavio Helez, nema ni traga ni glasa, niti je to neko registrovao u resornom ministarstvu, a morao je ako ima takve namjere.

Novinari su još jednom, kao i ranije, pokušali saznati više o ovom misterioznom projektu, ali su u svim institucijama, koje su kontaktirali, uglavnom nailazili na slijeganje ramenima. Ili, konkretnije rečeno, nevjericu, jer niko od sagovornika ne zna ništa o ovom poslu.

Štaviše, jedan od izvora je rekao da je moguće da Helez možda nije mislio na borbene, već “obične” dronove, ali je ipak Helezova izjava nedvosmislena – govorio je upravo o namjenskoj industriji.

– Mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije – rekao je Helez 12. marta.

Novinari su ga zvali, ali komentar ni ovaj put nisu uspjeli dobiti.

Ipak, Ðuro Kozar, vojnopolitički analitičar, o svemu se raspitivao nakon Helezove izjave i došao do zaključka da od toga nema ništa.

– Od toga nema ništa, to nisu ti dronovi. Naša vojna industrija može proizvoditi dronove, uključujući i borbene dronove, ali za proizvodnju borbenih dronova potrebna je dozvola sa državnog nivoa. To još niko nije ni tražio niti dobio. Nema nikakvih mogućnosti da je neko možda počeo proizvodnju borbenih dronova. Niko nema takvu dozvolu niti ju je ko do sada tražio – rekao je Kozar.

Ovu tvrdnju potvrđuju i nadležni. Naime, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu upotrebu, uključujući i dronove koji su namijenjeni za vojnu upotrebu, mora biti registrovan u tom ministarstvu, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je neophodna izvozna dozvola.

– Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva, kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe. Dakle, Ministarstvo nema zvanične podatke da su pravna lica koja su registrovana za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva – rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Povezani članci