Politika

JEDINI KANTON BEZ NOVE VLADE: Čeka se SDA, želi se izbjeći HDZ

Livanjski kanton ušao je u drugu godinu bez formirane nove vlade i jedini je u Bosni i Hercegovini koji nema novu izvršnu vlast nakon Općih izbora održanih 2. oktobra 2022.

Upitno je da li će uskoro ova situacija biti razriješena. Sporazum o formiranju nove Vlade Livanjskog kantona potpisale su stranke u Skupštini Livanjskog kantona koje imaju 15 od potrebnih 17 ruku. Radi se o strankama Hrvatski nacionalni pomak (pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpska sloga i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom.

Međutim, situacija se zakomplicirala zbog problema unutar livanjske SDA od koje se i dalje čeka da dostave ime svog kandidata za ministra kako bi proces formiranja Vlade Livanjskog kantona bio nastavljen. Imena su već odavno dostavili ostali partneri iz sporazuma, a nakon što je Ivan Vukadin (HNP) imenovan za mandatara za sastav nove vlade.

- Ako to ne urade uskoro, tražit će se alternativa - dodao je Ćosić.

Na pitanje šta je alternativa, Ćosić je odgovorio da SDP ima dva zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona, prenosi Slobodna Bosna.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Livanjskog kantona Jugoslav Brdar ranije je za Faktor izjavio da je SDP bio spreman spreman ući u novu većinu, ali sa oba svoja zastupnika, dok je mandatar Vukadin tražio samo jednog zastupnika. Sada očito oni koji nastoje formirati novu vlast više ne bježe da prihvate oba SDP-ovca.

No ako bi i ispala SDA sa svoja dva zastupnika, a u priču ušao SDP sa svoja dva, situacija bi bila ista. Partneri bi imali i dalje 15 od 17 potrebnih zastupnika.

Osim svih ovih stranaka, u Skupštini Livanjskog kantona je HDZ koji je imao pet zastupnika, ali je stranku napustila Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Ukoliko nova većina osigura podršku Bagarić, opet im nedostaje jedna ruka. Dva zastupnika ima HNZ, a HRS ima jednog.

Povezani članci