Politika

IZETBEGOVIĆ O TROJCI: Bez minimalca od 1.000 KM do skuplje struje

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prisustvovao je 2. Konvenciji organizacije Žene SDA, koja je održana u Sarajevu. Izetbegović je, obraćajući se prisutnim delegatkinjama, istaknuo da su žene SDA jedna od najvažnijih komponenti u političkoj borbi koju vodi SDA.

“Danas se borimo za istinu, danas se suprotstavljamo lažima i danas se borimo protiv nepravde zasnovane na tim lažima, protiv suptilne i otvorene islamofobije. Ponovo branimo naš narod, naše zaslužne ljude koji su doživjeli nevjerovatan pogrom”, kazao je Izetbegović.

U tom kontekstu Izetbegović je naročito izdvojio slučaj bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, za kojeg je kazao da se radi o paradigmi nepravdi koja se pravi bošnjačkom narodu. Dodao je da je na Novalićevo mjesto u Vladi FBiH nasiljem na Ustavom i suspenzijom volje bošnjačkog naroda doveden predsjednik SDP-a.

“Rezultat ovog političkog udruženog zločinačkog poduhvata je ubrzano rasturanje FBiH i kriza na nivou BiH kakvu do sada nismo imali”, izjavio je Izetbegović.

U tom kontekstu je izdvojio dio postupaka stranaka Trojke koje su državu dovele do najtežeg stanja od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji su navedeni u objavljenoj hronologiji koju je na godišnjicu donošenja odluke o jednodnevnoj suspenziji Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda objavila SDA.

“Prihvatili su suspenziju Ustava na jedan dan kako bi predsjednici tri stranke sjeli u premijerske i ministarske fotelje. Prihvatili su šutke Dodikovu izjavu da će blok Srbi-Hrvati, a ne ‘muslimani, odrediti ko će biti vlast u ovoj zemlji. Šutjeli su i čekali da im dodijele tu vlast. Lagali su i sebe i narod kako se Dodik promijenio, a vidimo kako se promijenio. Predsjednica FBiH Hrvatica i potpredsjednik Srbin su, bez potpisa potpredsjednika Bošnjaka koji ima tri puta veću podršku nego oni svi zajedno, imenovali Vladu FBiH. Manjina nam je odredila vlast. Pristali su na jačanje sprega SNSD-HDZ i prepuštanje svih poluga vlasti tim strankama. Predali su četvrtu ruku SNSD-u u Domu naroda, pristali su na HDZ-ove zahtjeve o izmjenama Izbornog zakona i izbor Vukoje u Ustavni sud. SNSD-u su predali sigurnosni i finansijski sektor. Bošnjaci su svedeni na 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH”, izdvojio je, između ostalog, Izetbegović.

Navodeći konkretne pozicije koje su stranke Trojke prepustile SNSD-u i HDZ-u BiH, predsjednik SDA je ukazao i na trenutne probleme sa kojima se suočava JP Elektroprivreda BiH, a koji su posljedica poslovne politike koju vodi Vlada FBiH i nekompetentna uprava ovog javnog preduzeća. Zatim je podsjetio i na činjenicu da je Trojka HDZ-u isporučila cjelokupan sektor izgradnje cestovne infrastrukture, uključujući i poziciju direktora JP Autoceste FBiH.

“Izbacili su predstavnike opozicije iz Komisije za izbor i imenovanja kako bi mogućili izbor Vukoje u Ustavni sud, a zatim da bi se napravile izmjene i u Upravnom odboru FTV-a. Iz Regionalnog odbora UIO-a u Sarajevu smijenjeni su svi Bošnjaci. U upravi Razvojne banke, od pet članova samo je jedan Bošnjak. Obećavali su minimalnu plaću od 1.000 KM, prevarili su građane, ali su sebi povećali plaće za oko 400 KM”, dodao je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na makroekonomske pokazatelje koji ukazuju na negativne ekonomske trendove u FBiH za vrijeme vladavine aktuelne vlasti, naročito ističući zaduženja od oko milijardu KM u prvoj godini mandata aktuelne vlasti.

“Završite ovaj izbor. Posao je pred nama, prije svega borba za našu državu, naš narod i njegovu ravnopravnost”, poručio je Izetbegović.

Povezani članci