Politika

HDZ DIŽE BUNU U ZDK: Ključevi vlasti opet u rukama DF-a

Predsjednik KO HDZ-a ZDK Ivo Tadić smatra da je ovoj stranci bolje napustiti vladajuću većinu jer se o svemu pitaju samo dvije ili tri stranke. Problem je popunjavanje ključnih pozicija, a prema Tadićevim riječima izlazak HDZ-a je skoro izvjestan.

-Niko od nas koji činimo vladajuću koaliciju, nije osvojio 10-15 mandata pa da se može tako ponašati. Sve su to stranke koje imaju jednog, dva, tri ili, najviše, pet zastupnika. Mi smatramo da smo legitimni predstavnici Hrvata i da nam u svim upravnim i nadzornim odborima pripada, barem, po jedno mjesto. S druge strane, vrši se pritisak i na našeg ministra Zlatka Jelića da smijeni Upravni odbor Službe za zapošljavanje ZDK, kako bi smijenili našeg direktora Antu Pešića. Ista je situacija i u kantonalnim preduzećima u kojima imamo izvršne direktore, odnosno traži se njihova smjena - navodi Tadić.

Otvoreno Tadić žali za SDA. Kaže bolje je funkcionisala koalicija. Neopravdanim smatra pritisak opozicije na HDZ jer se kršio zakon o vladi imenovanjem tri ministra hrvatske nacionalnosti.

Mi u tome nismo sudjelovali i treći je ministar imenovan iz bošnjačkih stranaka i bošnjačkim glasovima. Mi s tim nemamo ništa i taj bi se problem trebao riješiti unutar Kluba Bošnjaka. Nismo ni za izmjenu Zakona o Vladi ZDK, koji je trebao biti pa je povučen s dnevnog reda Vlade jer bi se, u nekom narednom periodu, moglo desiti da uopće ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba - ističe Tadić.

Tvrdi da su i neki zastupnici i ministri iz aktuelne koalicije protiv ovakvog načina funkcionisanja te su također spremni istupiti. Tadić nije govorio o kojim se zastupnicima ili ministrima radi.

Za sada u ZDK svi šute, a Ljudski ba iz dobro obaviještenih izvora saznaje da su SDA i DF u ovom kantonu popeglale nesuglasice. Ukoliko bi DF krenuo za HDZ-om aktuelna vlast bi ostala bez većine.

Navodno, smjena vlade se sprema, a u jednom od scenarija Ivo Tadić bi mogao čak napustiti i HDZ te djelovati kao samostalni zastupnik. I u tom slučaju sa DF-om bi bilo dovoljno ruzku za promjenu vlasti.

Interesantno je da Tadićev apel dolazi pred susret predsjednika HDZ-a Dragana Čovića s predstavnicima Osmorke u Sarajevu. 

Povezani članci