Politika

HAJKA U BRATUNCU: Srbi žele smijeniti Dedića, bio u jedinici El Mudžahid

Skupština opštine Bratunac treba pod hitno da razriješi dužnosti svog potpredsjednika Vehida Dedića zbog njegovih izjava o učešću u ratu, te mu zabraniti svaki javni rad i nastup, izjavila je predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Vehid Dedić je za jednu sarajevsku televiziju govorio o svom učešću u ratu u koji je ušao kao maloljetnik da "brani BiH od agresije", te da je kao pripadnik jedinice "El mudžahedin" bio na Ozrenu.

- Treba ga voditi doktoru i odmah razriješiti funkcije da ne uništava ovo malo mira i nešto sloge i napretka u Bratuncu. Takve nebuloze pričati je van svake pameti - rekla je Rajilićeva.

Ona smatra da bi za Dedićevu smjenu trebalo da glasaju svi srpski, ali i bošnjački odbornici.

Rajilićeva je istakla da Dedić spominje i Kravicu, gdje su počinjeni brojni zločini nad Srbima, a niko nije procesuiran, pitajući hoće li se Tužilaštvo i Sud BiH ikada pozabaviti slučajem "Kravica".

Zahtjev za smjenu uputio je i predsjednik logoraša RS-a Anđelko Nosović. Isto je i sa predsjednikom Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimirom Kojićem 

– Pitamo javnost ali i političare u Bratuncu da li je moguće da nisu mogli nikoga drugog ustoličiti na tako bitnu funkciju? Da li su se ugledali na srebreničke odbornike koji su na mjesto predsjednika izabrali sina zloglasnog Zulfe Tursunovića – upitao je Kojić.

Povezani članci