Društvo

ZABORAVLJEN OD SVIH: Pismo Izetbegoviću iz srbijanskog zatvora, Mujanović nakon pet godina izgubio nadu

Nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović, koji je pred odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđen na kaznu zatvora od deset godina, uputio je otvoreno pismo lideru SDA i kandidatu za člana Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću u kojem je poručio da država za njega nije učinila gotovo ništa nakon njegovog lišenja slobode 2018. godina na granici sa Srbijom.

Pismo medijima je dostavila supruga Huseina Mujanovića, Mirsada Mujanović, napominjući da će se Sjednica žalbenog vijeća u Beogradu održati 26. oktobra 2022. godine, koja je poručila da se Huseinovim molbama pridružuje i ona, njihova dva sina, braća, sestra i članovi šire porodice.

 Poštovani gospodine predsjedniče,

Pozdravljam vas iz pritvora u Beogradu. Ovdje sam zatvoren sada već petu godinu.

Protiv mene se u Srbiji vodi postupak za ratne zločine zbog događaja koji su se dogodili u Hrasnici u ljeto 1992. godine.

U Beogradu mi se sudi uprkos potpisanim sporazumima i protokolima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti sporazumi su, po mom shvatanju, trebali spriječiti upravo ovakvu situaciju u kojoj se ja i moja porodica nalazimo. U našem slučaju ti su sporazumi ostali mrtvo slovo na papiru. 

Nepotrebno je da vam objašnjavam težinu položaja okrivljenika koji se u stranoj državi progoni za događaje koji su se dogodili prije 30 godina u njegovoj vlastitoj zemlji. Relevantni materijalni dokazi nalaze se u BiH, svjedoci su ostali u BiH, ostale osobe osumnjičene za iste događaje nalaze se u BiH (a nekima od njih se trenutno sudi na Sudu BiH). Političku konotaciju slučaja ovdje neću ni spominjati – ona je očigledna.

Sve je to dovelo do drakonske prvostepene presude i kazne od 10 godina zatvora. Moja je odbrana uložila žalbu na tu presudu. Sjednica apelacionog suda zakazana je za 26, 27. i 28. oktobar ove godine. Budući da se presuda više ne može ukinuti, tada će se konačno odlučiti o mojoj sudbini.

Gospodine predsjedniče,

Bosna i Hercegovina za mene do sada nije učinila gotovo ništa.

Politika me se sjeti prije izbora i u drugim prilikama kada treba skupiti lake političke poene. Dolazak u medijski fokus na nekoliko sati ili dana svakih šest mjeseci ili svake godine obično ostaje bez daljnjeg efekta i nama ne znači ništa.

Prije nekoliko mjeseci slavodobitno je objavljeno da su Srbija i BiH riješile problem ovakvih suđenja, te da će Srbija BiH predati 24 optužnice ili potjernice. Uprkos tome, ostao sam u Beogradu sa gotovo ciničnim objašnjenjem da je postupak protiv mene u “poodmakloj fazi”.

Konzul Mirsad Muhović, koji je službovao u Ambasadi BiH u Beogradu i bio svijetla tačka u cijeloj ovoj muci, nakon isteka mandata vraćen je u Sarajevo. Bilo je obećano da će nastaviti da bude angažovan do kraja mog suđenja, ali se ni to nije dogodilo.

Na uporna obraćanja moje supruge Mirsade zvaničnicima više i ne stižu nikakvi odgovori. Stoga mi nije preostalo ništa drugo nego da Vam se obratim otvorenim pismom, a siguran sam da se zbog toga nećete naljutiti i da mi nećete zamjeriti.

Gospodine predsjedniče,

Molim vas lično, prvi, jedini i posljednji put, da poduzmete sve moguće pravne, političke i diplomatske korake koji su vam na raspolaganju i pomognete mojoj porodici i meni. Ne sumnjam da imate snage i moći da izdejstvujete moj povratak u Bosnu i Hercegovinu. Malo je vremena ostalo za te korake, ali reklo bi se i da vremena ima dovoljno. Nemojte nas ostaviti na cjedilu – naveo je.

Povezani članci