Politika

DURAKOVIĆ NEĆE ROVOVE:Bošnjak sam, ali sam potpredsjednik RS-a svih građana

Novoizabrani potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković oglasio se nakon što mu se nakon preuzimanja dužnosti prigovara da se ne ponaša kao predstavnik Bošnjaka. Stav prenosimo u cijelosti.

S obzirom da se u zadnjih nekoliko dana moje riječi namjerno pogrešno tumače, izvlače iz konteksta, vagaju, minimalizira suština, dovodi u pitanje moja pripadnost bošnjačkom narodu, aludira na navodno podaništvo Banjoj Luci odnosno izdaji svog naroda… želim ukratko reći: 

Poštovani prijatelji, 

U trenutku kad je sve bilo bolje od ubijanja, BiH je dobila administrativno uređenje kakvo danas imamo, što znači - država, dva entiteta, distrikt, kantoni.
Dokle god je tako, izričito poštujem ono što je naš tadašnji predsjednik rahmetli Alija Izetbegović potpisao. Volim ovu zemlju, poštujem njeno uređenje, njene institucije i neću se, nakon 27 godina od rata, ponašati i govoriti kao da smo i dalje u rovu.

Predlažem i drugima isto, jer je sve drugo utopija i politički populizam.

Izabran sam za potpredsjednika entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, dominantno bošnjačkim glasovima, i znam ja dobro čiji sam predstavnik i čije interese prvenstveno branim i zastupam, ali funkcija kao takva podrazumijeva da sam potpredsjednik svih građana ovog entiteta. Tako ću se i ponašati.

Mislim da bismo se jezički trebali razumjeti u ovome što govorim Maksuz selam i pozdrav Srebreničanina, Banjalučanina, Sarajlije, Bošnjaka, a najviše Bosanca i Hercegovca…jer se ja tako osjećam.

Povezani članci