Politika

ČOVIĆEVA PLJUSKA DODIKU: Nema rasprave o odlukama visokog predstavnika

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a nakon koje se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović. Kako je poručio Čović, optimističan je glede određenih stvari, a smatra da je rasprava o zakonima koje je nametnuo Schmidt besmisleno.

“Radili smo pripreme za lokalne izbore gdje smo usvojili neke ključne dokumente kako bi se naše smjernice definirale. Bilo je i riječi o izborima za europski parlament, dosta dinamično u skladu sa pripremama događaja”, kazao je Čović i dodao:

“Danas će nam doći gosti linijom iz Beograda, sutra je otvaranje sajma gospodarstva i tu će biti puno predstavnika iz Hrvatske. Osnovne teme sam naznačio, a vi možete ući u detalje određenih točaka”.

“Kada je u pitanju izborna aktivnost, optimističan sam. Kada je u pitanju naš evropski put, jako sam optimističan. Kada je u pitanju sigurnost i politički procesi naravno da će svako biti zabrinut. Mi to možemo posmatrati sa strane i zato jedan takav odnos. Danas smo na sjednici Predsjedništva iskoristili našu proaktivnost i otvorit ćemo procese u BiH tamo gdje je došlo do zastoja, kako bi do kraja tjedna imali razgovore sa svim partnerima”, smatra Čović.

“Tu ćemo imati ključnu ulogu, to sam rekao i gospodinu Sattleru. Taj optimizam postoji. Mi nemamo druge, element sigurnosti nema drugog puta. Sve drugo je sunovrat civilizacije”, dodao je.

Na pitanje o današnjoj sjednici Skupštine Srebrenica, kazao je:

“Kada sam se otišao pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici tada sam rekao svoj stav i ne vidim zašto opet o tome razgovarati. Iskazali smo bezbroj puta naš stav. Što se tiče drugog dijela, ne znam tko je sazvao sastanak, nitko me nije zvao, pozivam da se dogovori sastanak i sjedne negdje. Tu ćemo biti do kraja proaktivni”.

“Insistirat ćemo na usvajanju Izbornog zakona, Zakona o sudu u Vijeću ministara. Raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno, već sam to rekao. Ja se ne bih time više bavio i davao neku drugu dimenziju. Vjerujem da nas ima dovoljno da vodimo procese u pravom smjeru”, ističe Čović.

Ovo je težak udarac Čovićevom koalicijskom partneru Miloradu Dodiku, koji je u državnom parlamentu najavio raspravu o nametnutim tehničkim izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Povezani članci