Politika

ČOVIĆ NE KRIJE ZADOVOLJSTVO: Čini mi se da smo se složili oko koncepta

U Mostaru su održani razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsjednika HDZ-a stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. 'osmorke', ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić , Edin Forto i Elmedin Konaković.

Čović je rekao da su sagovornici analizirali parlamentarnu većinu na svim nivoima.

- Iznijeli smo koncept oko koga smo se, čini mi se, svi složili da razgovaramo primarno o onome što jest naš ključni zadatak, a to je da ove naredne četiri godine, ako se dogovorimo o partnerstvu, da stvarno imamo koaliciju koje će to partnerstvo upražnjavati tamo gdje budemo u vlasti. Programska osnova je ključ svega i iznijeli smo jedan detalj koji ćemo zajednički razrađivati, da u tom programskom dijelu, prije svega, imamo euroatlantski dio vanjske politike i našeg djelovanja kad je u pitanju BiH. Drugi dio bi bilo funkcioniranje pravne države – kazao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je dodao kako današnji razgovori nisu okončani i da će se nastaviti nakon stanke koja je napravljena da bi se predsjednici političkih stranaka obratili medijima.

- Uvjerenja smo da ova tri aspekta trebaju imati ekspertne timove koji bi do kraja iduće sedmice probali dogovoriti okvir zajedničkog djelovanja. Tek onda možemo razgovarati o kadrovima, toga se danas nismo doticali, rekao je.

Povezani članci