Politika

ČOVIĆ NAJAVIO ČISTKU: Dobro protresti sve ono što ima u članstvu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas, nakon sjednice Predsjedništva stranke održane u Mostaru, kako smatra da će izvješće Europske komisije o napretku BiH biti pozitivno.

- Mislim da je Izvješće već napisano, ono će biti objavljeno tijekom listopada, siguran sam da će biti pozitivno. Ako bi završilo slično onome što smo učinili u kolovozu, siguran sam da bi to izvješće bilo do kraja pozitivno. Također, uvjeren sam da nijedan zakon neće izaći iz listopada, a da neće biti raspravljen u Parlamentu, a prije toga će doći kroz Vijeće ministara – zaključio je Čović.

U Mostaru će se danas održati sastanak partnera na državnoj razini, a jedna od tema biti će i Izborni zakon.

- Danas će na dnevnom redu biti svi zakoni koji postoje iz onoga paketa od 14 uvjeta te odluke i sve ono što treba uraditi kako bi to izvješće bilo pozitivno. Naravno, tu ulazi i Izborni zakon. Moguće je da danas jedan dio Izbornog zakona bude raspravljen i usvojen, napravit ćemo dinamiku radnih tijela koja su već definirana, kako bi što prije došli do nekih rješenja, a naš cilj je da idu ona preko Vijeća ministara – otkrio je predsjednik HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, danas će na dnevnom redu biti svaki detalj koji je nužan za ''naš europski put, Zakon o Ustavnom sudu, Zakon o sudstvu, Izborni zakon itd''.

- Nadam se da će Vijeće ministara već na prvoj sjednici jedan dio paketa staviti na dnevni red, a u svakom slučaju ciljamo da do kraja desetog mjeseca u cjelini završimo, kroz Vijeće ministara i parlament, sve ono što je u paketu od 14 uvjeta – kazao je Čović.

Ranije je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio kako su uvjet zakoni o Ustavnom sudu i Izborni zakon, a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kako je to uvjetovanje koje ne vodi ničemu.

- Sve teme su danas stavljene na dnevni red, pa i ta dva zakona. Vidjet ćemo koliko će se na kojem zakonu otići daleko danas te kako će proći ovi zakoni u parlamentu, biti raspravljeni i dopunjeni – komentirao je Čović.

Čović je na press konferenciji za medije rekao kako se na sjednici Predsjedništva stranke raspravljalo o nekoliko bitnih tema, od političke situacije na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini, izborne godine i izbornog ciklusa za iduću godinu, organiziranja klauzure stranke 5. i 6. listopada koja će biti najveća brojem dužnosnika, ali i o izlasku pojedinih članova iz ove stranke.

 Rekao je kako je svaki gubitak bilo kojega člana ''ogroman gubitak za HDZ BiH''.

- Razgovarali smo i o toj temi. Procijenili smo da je dobro protresti sve ono što imamo u članstvu. Svi članovi su važni, bez obzira dolazili iz Livna, Vareša, Žepča, Mostara, Širokog, nema važnijih. Neki sebi daju atribute koji im ne pristaju, da su utemeljitelji, a nisu. Gubitak svakog člana je ogroman gubitak za HDZ, mi gradimo obitelj koja danas ima 45 tisuća članova, organiziranih, to nema nijedna druga stranka. Naravno da tu ima trzavica, sve smo raspravili, primarno u temi lokalnih izbora za BiH. Cilj nam je dobiti sve općine i gradove od HDZ-a i partnera HDZ-a na tim izborima – izjavio je Čović.

Kako kaže, ''izvješća većine kolega s terena, posebno Zeničko-dobojskog kantona, govore da ćemo biti još bolji i uspješniji nego što smo bili do sada.''

- Ono što ne znate, Žepče nema svog ministra u Vladi FBiH jer se tri osobe nisu mogle dogovoriti tko je ministar pa Posavina dobije ministra prostornog uređenja. To su te relacije, nisu one od jučer, već traju sedam ili osam godina i ovaj put smo morali presjeći – rekao je predsjednik najjače hrvatske stranke u BiH.

Osvrnuo se i na Vareš, gdje su, po njegovim riječima, zamoljeni da ne dolaze.

- Kada je u pitanju Vareš, jeste li primijetili da je u zadnjih osam godina bilo koji predstavnik HDZ-a došao tamo? Prije našeg gradonačelnika Vareša, ja sam išao u svaku sredinu, a poslije tog izbora smo zamoljeni da ne dolazimo u Vareš kako ne bi narušili odnos u njemu, jer tamo nažalost živi veoma malo Hrvata, a Hrvat je gradonačelnik. I to poštujem, ali ljudi moraju reći istinu. Doći ćemo mi u Vareš i svaku drugu sredinu, kako bi se neke stvari revitalizirale. Nije nam drago kad netko napušta stranku, jako mi je žao, ali stranka mora imat svoj sustav. Kad ne može drugačije, onda mora po statutu – naglasio je

Povezani članci