Politika

ČOVIĆ GLEDA I NE VJERUJE: Komšić i Plenković za istim stolom u Granadi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas u Španjolskoj s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Komšić i Plenković sastali su se uoči EU političkog samita u Granadi.

Komšić je nedavno tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a kritikovao politiku susjednih zemalja, međum kojima i Hrvatske, prema našoj zemlji istakavši da one ugrožavaju njen suverenitet.

"Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda", kazao je Komšić.

Inače, Plenković je nakon izbora Komšića poručio da je to "nezdrava poruka za dobre odnose između konstitutivnih naroda, za međusobno povjerenje", ali i da je bio protiv inicijative da se Komšića proglasi personom non grata.

Jučer je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji ne priznaje Komšića za legitimnog člana Predsjedništva BiH, kazao da je dosta prakse u kojoj hrvatski narod predstavlja „Nekakav Željko Kmšić, koji za govornicom u UN-u govori u svoje ime“.

Baš kao i Čović, ni Plenković do sada nikada nije face to face razgovarao s Komšićem, te je na taj način poslao poruku kako službeni Zagreb ne priznaje rezultate izbora u BiH.

Povezani članci