Politika

ČENGIĆ OTKLONIO DILEME: Ima svog favorita za predsjednika SDP-a, ali i stav o koaliciji sa SDA

Delegat u federalnom Domu naroda Irfan Čengić je pojasnio svoje izjave u javnosti kako ne bi bilo nepotrebnih zabuna. Kaže njegov stav o formiranju nove vlasti se nije promijenio, a demantirao je i mogućnost da bude predsjednik SDP-a. Nekima je zasmetala anketa koju provode mediji a u kojoj Čengić ima najviše glasova za novog predsjednika SDP-a.

Najvažnija anketa je za mene bila na dan izbora kada su glasači SDP-a mi dali najviše glasova od svih zastupnika u oba doma Parlameta FBiH i svih 10 kantonalnih skupština, što je pokazatelj da imaju povjerenje u mene. Lijepo je vidjeti da i čitaoci najposjećenijeg portala imaju lijepo mišljenje o meni, ali ja sigurno neću biti kandidat na izborima za predsjednika SDP. Nije tajna da bih ja volio na tom mjestu vidjeti osobu koja uživa ogromnu podršku građana na svakim izborima kao što je Denis Bećirović, ali nikada nismo razgovarali na tu temu, istakao je Čengić.

Smatra da je važno da se u SDP-u držie Statuta i održe unutarstranačke izbore kako bi se izbjegao potop koji se desio kada su posljednji put prolongirali izbore Optužbe na njegov račun da je za koaliciju sa SDA samtra bez pameti i vidi ih kao spin koji su pojedinci pokušali vrtiti u kampanji protiv njega, ali su ih glasači SDP-a provalili.

- Ja sam 2018. bio u grupi "mladih lavova" kako su nam zaljepili etiketu kada smo srušili koaliciju sa SDA. Ali tada sam naučio i vidio da se ne može baš svima vjerovati kada pričaju s kim hoće i neće u koaliciju prije i poslije izbora. Zbog čega više nikada građanima nisam obećavao nikakve koalicje jer ne odlučujem sam o tome. Sada tako lijepe etiketu da si SDA-ovac ako se usudiš čitati Ustav i zakone i o tome pričati, što je van pameti, istakao je čengić.

U dosadašnjim aktivnostima oko formiranja vlasti smatra da Stranka za BiH ima najispravniji državnički stav, glasaju sve po dogovoru i izbacuju SDA, ali ne žele podržavati ništa suprotno Ustavu ili jednokratna rješenja. Sebe vidi kao čovjeka koji vodi politiku razumjevanja kako bi u dogovoru sa onima koji su vlast i opozicija u Parlamentu osigurao najbolja zakonska rješenja. Za sebe kaže da je ljevičar.

- To što nekima smeta što je meni država iznad stranke i drugih interesa, pa to etiketiraju kao "desnu" politiku, nije moj problem već njihov. Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH do sada su se desile sve aktivnosti koje sam najavljivao, izlaz iz ove krize je na jedan od tri načina o kojima sam i ranije govorio. Aposlutno podržavam rješenje intervencije OHR-a koje će biti dugotrajno i koje će u budućnosti omogućiti koalicije bez SDA i HDZ ili usvajanje takve izmjene u Parlamentu FBiH, ponovio je Čengić.

Kada je riječ o Vladi KS tu se kako tvrdi najbolje vidi glupost raznih spinova, preko kojih su ga prvo optužili da je sa SDA, a onda je  izlobirao premijera KS u Vladi bez SDA.

- Smatrao sam da SDP-u pripada mjesto predsjednika Skupštine KS ili premijera Vlade KS, ali ako je to mjesto dobila NS, uvjeren sam da su najbolji za tu poziciju upravo Nihad UK ili Sabina Čudić. Nihad Uk je momak koji zaslužuje šansu i podršku, ima izborni legitimitet i političko iskustvo da se uhvati dužnosti premijera. Moju podršku će imati i vjerujem da ćemo kroz saradnju u Skupštini KS ostvariti mnoge dobre stvari za ljude u Sarajevu, naglasio je Čengić.

Povezani članci