Politika

BOSNA BOSANCIMA: Kurtćehajić najavljuje konačni obračun sa nacionalistima

Vrše se posljednje pripreme za održavanje Bosanskog narodnog vijeća na kojem bi se trebala usvojiti Deklaracija o Bosni i Bosanstvu. Iako tekst još nije ugledao svijetlo dana ovaj događaj već izaziva brojne polemike, a na meti napada je najviše akademik BANUK Suad Kurtćehajić koji javno zagovara Bosanstvo koje je, prema njegovom mišljenju, zadnja brana podjele BiH.

O sve intenzivnijim napadima na njega, ali i ideju Bosanstva kao integrirajućeg faktora između naroda u BiH Kurtćehajić je govorio za Ljudski.ba. Prema njegovom mišljenju Bosanstvo je jedini mogući odgovor na velikosrpske i velikohrvatske težnje za podjelom BiH od kojih se još uvijek nije odustalo, ali i na snove o bošnjačkom unitarizmu koji je jednako opasan kao ranije dva navedena nacionalizma.

- Bosanac je moderan i jedini logičan put jer se direktno veže za državu. Ipak kod ljudi postoje dileme, pa nam akademik Ferid Muhić zamjera da je ovo put ka nestanku Bošnjaka. Pri tome se zaboravlja da su prije bili Muslimani, pa nisu nestali, pa je veliki broj Muslimana bio neopredjeljen i opet nije nestao. Proces stvaranja etničke i nacionalne identifikacije je živ i dugotrajan proces, istakao je Kurtćehajić.

Iako je reis-ul ulema IZ BIH Husein efendija Kavazović ne tako davno prepričavajući jedan događaj Bosance uporedio s konjima, Kurtćehajić vjeruje da je to više plod nespretne interpretacije nego otpora Islamske zajednice koja je pod vodstvom istog reisa 2013. godina vodila snažnu kampanju pod nazivom "Bitno je biti Bošnjak".

Kurtćehajića zbog ideje Bosanstva iz redova Bošnjaka po medijima optužuju da propagira velikosrpsku politiku, dok se s druge strane upozorava da bi Bosanstvo mogla biti nova podvala Srbima i Hrvatima u BiH u cilju konačnog osiguranja unitarističkih politika kod Bošnjaka.

Tekst Deklaracije o Bosni i Bosanstvu je spreman, ali još nije za javnost. Bit će prezentiran na skupu 25. novembra koji će se održati u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Prema tvrdnjama organizatora, dolazak je potvrdilo više od 370 delegata, a u cijeli proces će putem online platforme biti uključena i bosanskohercegovačka dijaspora. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

 

Povezani članci