Politika

BEZ PANIKE: Helez i Bajramović "razoružali" SDA i NES

Pokušaj da se uznemiri javnost zbog izvlačenja topova iz kasarne u BiH je propao. Ministar odbrane BiH Zukan Helez budalom smatra svakog ko priča o ilegalnom izvlačenju oružja usred bijela dana. Predsjednik NIP-a USK Halil Bajramović stranačkim protivnicima poručio da pitaju bivšeg ministra Selmu Cikotića šta se dešava.

"Samo budala to može napisati da se u sred dana iz kasarne ilegalno prebacuje oružje u Hrvatsku", poručio je Helez.

Razlog za prebacivanje oružja je nalog suda da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan.

"To je firma 'Scout' kupila 1998, davno prije mene, i poslije toga je napravljen aneks na ugovor sa Selmom Cikotićem kad je bio ministar. Mi smo to sudu predali i sud je potvrdio da mi to moramo dati. Vještak Berko Zečević je tačno utvrdio šta treba da se ne bi slučajno uzelo nešto što ne treba", kazao je Helez.

 Ističe da je i za BiH bolje da se riješi takvog naoružanja.

"To je rusko naoružanje i oprema, toga se moramo osloboditi ako hoćemo u NATO savez. Treba da uvozimo oružje kompatibilno sa njihovim standardima. Isto tako, nakon par godina, ako se toga ne riješimo, istekne mu rok kao i hrani i lijekovima. U tom slučaju ga moramo uništiti i em nemamo ništa od toga, još i platimo da se to uradi", naveo je Helez. 

NIP-ovac Bajramović je građanima Krajine poručio da nema razloga za brigu i optužio SDA i NES koje su vlast u USK da se bave pogrešnim stvarima dok građani tog kantona imaju važnije brige poput neadekvatne medicinske zaštite.

- Selmo Cikotić je odgovoran za sve propuste ako ih ima i ta struktura vlasti koja je tad donosila odluke a danas čini vlast u USK i to se može jednostavno obrazložiti, dostaviti presudu i obavijestiti javnost, ovako mislim da je vlast USK SDA/NES bespotrebno u svojoj pohlepi za glasovima uznemirila javnost, i sebi napravila autogol, treba otkriti sve propuste otkriti uzroke i uzročnike iz prethodnih godina, napisao je Bajramović.

Povezani članci