Politika

NIP BLIZU KOALICIJE SA SDA: POMAK posvađao trojku, DF ne može čekati NES i SDP

Trojka nikada nije zaživila na USK, pa čini se da neće ni Osmorka. NIP i Naša stranka ne žele biti dio vlasti koja će imati samo potrebnih 16 ruku što je do sada bila praksa jer takvu vlast smatraju podložnom ucjenama. Zbog toga sve je izglednija koalicija sa SDA u kojoj će biti POMAK zbog kojeg se SDP naljutio na partnere.


SDA će poslijepodne održati stranački sastanak i izjasniti se o principima dogovora sa političkim blokom B3 (NIP, Naša stranka i POMAK), DF-om i još nekim manjim strankama. Prema riječima Jasmina Muića koji pregovara u ime SDA tada bi moglo biti jasno je li USK blizu formiranja vlasti.

- Zakazali smo prvu redovnu sjednicu Skupštine USK pet mjeseci nakon izbora.To je dokaz da se vlast mora konačno formirati, a poslijepodne ćemo imati i zvaničan stav SDA, rekao je Mušić.

Da bi ubrzo moglo doći do konačnog dogovora vjeruje i Jasmin Hušić iz Naše stranke.

- Počeli smo pregovore sa NES i S BiH, ali su krenuli stranputicom. pokazalo se nepovjerenje i nedostatak tolerancije, kaže predstavnik naše stranke.

Prema njegovim riječima partneri su se razišli zbog insistiranja bloka B3 da u vlasti ne mogu biti krivično gonjene osobe, kao i da se sastavi lista prioritetnih projekata koji će se realizirati.

- Mi smo iz DF-a razgovarali sa svima. najkonkretniji dogovor je bio sa NES i SDP, ali nakon što je proteklo 100 dana obavijestili smo ih da više nemamo obavezu prema njima. nakon toga okrenuli smo se drugom bloku. Blizu smo dogovora, imamo 95 posto poklapanja oko principa koje smo usaglašavali, rekao je Sanil Hasić, pregovarač DF-a.

Iz SDP-a kritike na račun partnera iz Trojke, jer njihov zahtjev da se prvo potpiše sporazum partnera koji imaju koaliciju na višim nivoima nije prihvaćen, kao ni da SDP i ostatak Osmorke NIP-u i Našoj stranci daju saglasnost za uvođenje POMAK-a u priču o formiranju vlasti.

- Procedure za zakazivanje vanredne sjednice se znaju. Ako se skupi 16 potpisa mi ćemo se kao odgovorna stranka odazvati i učestvovati u radu Skupštine, istakla je Fatka Kulenović iz SDP-a.

Iz NIP-a su otvorili dušu. SDP i NES optužuju da su planirali pridobiti jednog člana njihove stranke da se skupi 16 ruku. 

- Nas nikada nisu prihvatili kao treću snagu u pregovorima oko formiranja vlasti. Predlagali smo koaliciju koja će imati 21 ruku, biti stabilna, ali čini se da NES-u i SDP-u to ne odgovara jer su navikli da suvereno vladaju procesima u USK. Mi nećemo vladu koja će imati samo potrebnu većinu, to je ucjenjivačka vlast, stav je predsjednika NIP-a u USK Halila Bajramovića.

Između njega i aktualnog premijera USK Mustafe Ružnića odavno postoje i lični animoziteti što sigurno otežava razgovore o zaživljavanju Osmorke.

IZ NES-a ne odgovaraju na optužbe, nadaju se da će stranačke centrale iz Sarajeva riješiti problem.

- Ovih dana vidimo da SDA pokušava napraviti vlast. To je legitimno. Vidjećemo da li NIP i Naša stranka pristaju na razgovore sa SDA, rekao je Agan Bunić iz NES-a.

 

Povezani članci