Društvo

KRAJIŠKOM "GUANTANAMU" SE MIJENJA NAMJENA: Bruka sa pritvorskom jedinicom dobija epilog

Trgovački sud u Beču je pritvorsku jedinicu u kampu Lipa za migrante proglasio nelegalnom. Auistrija je finansirala taj projekat pa je izvjesno da pritvorska jedinica ne ostaje, ali ostaje bruka. Premijer USK Mustafa Ružnić otkrio je za šta ćer sada koristiti tajk objekat.

Objekat u kampu Lipa kod Bihaća, koji je prvobitno bio planiran kao svojevrsna pritvorska jedinica za migrante, treba biti iskorišten za kancelarije Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Projekat gradnje Centra za zadržavanje u okviru Privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa zaustavljen je nakon oštrih reakcija predstavnika bosanskohercegovačkih vlasti.

Ružnić je dodao da će se ta pritvorska jedinica graditi, ali izvan kampa.

– Taj objekat koji je izgrađen ide za rad Službe za poslove sa strancima. Mislim da se nisu još uselili. Sada je i malo gužva jer smo imali 300, a sada imamo 1.000 do 1.200 migranata dnevno gore – rekao je Ružnić.

On je kazao i da posljednjih mjesec dana traje prepiska sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine da nadzor nad kampom preuzme MUP Unsko-sanskog kantona umjesto Direkcije za koorodinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

– Direkcija je preuzela nadzor, a nema veze s migrantima, a zove MUP za sve što se desi. Ministarstvo sigurnosti je od nas tražilo da to preuzmemo, ali imamo određene uvjete. Za to trebamo dobiti neku naknadu, finansijsku ili materijalno-tehničku – dodao je Ružnić.

Izgradnja pritvorske jedinice unutar kampa Lipa podigla je prašinu i u Austriji. Njenu izgradnju je nevladina organizacija SOS balkanske rute nazvala Gvantanamom na Balkanu. Tužila ih je međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču, ICMPD, koja stoji iza izgradnje, ali je njihovu tužbu odbio Trgovački sud u Beču.

Nedavno je stigla i pisana presuda o, kako tvrde iz SOS Balkanskih ruta, bespravno izgrađenom zatvoru u kampu Lipa od strane instituta ICMPD-a bliskog stranci ÖVP (Austrijska pučka stranka). Kako je ranije objavljivano, gradnja je finansirana iz budžeta države Austrije.

Povezani članci