Politika

BAJRAMOVIĆ PALI ALARM: Dosta je bilo, nakon ovoga ništa neće biti isto

Predsjednik NiP-a USK Halil Bajramović komentirao je dolazak provokativne delegacije u Garavice.

-Kada Bošnjak izrazi svoje poštovanje prema razlikama i raznolikostima, to ima svoju važnost.

Nisam namjeravao komentirati dolazak provokativne delegacije u Garavice kako ne bih narušio planove našeg političkog KOR-a u USK, niti vlasti USK koje su nedavno izazivale panične emocije građana u emotivnom rastanku sa Pragom. Nazivali su Trojku izdajnicima samo zbog toga što su poštivali Sud BiH i njegove presude u kojima su oni i njihovi bivši ministri glavni akteri i krivci za takve presude. Prijetili su čak blokadom kasarne Oružanih Snaga BiH iz patriotizma.

Danas, ili prije nekoliko dana, kada su se na Garavicama zloupotrebljavala mjesta stradanja iz Drugog svjetskog rata kako bi se izgovorile nacionalističke izjave, vjerojatno očekujući reakciju razbjesnjenih emocija stradalih i povrijeđenih Bošnjaka i Hrvata, pokušavajući predstaviti BiH kao nemoguću i kao mjesto nesuglasica međunarodnim faktorima. Sada politički KOR USK šuti, dok su prije samo nekoliko dana bili spremni napasti i blokirati našu kasarnu. Podsjećaju me na vic sa zekom i njegovim čekanjem u redu, “KO JE REKO - ZEKO REKO!”

Također, moj premijer Mustafa je poput ma_e pojeo jezik.

( KOR ?= to je za posebno objašnjenje KORupcija, KORea i sl.)

Da je ministar policije Federacije BiH, Ramo Isak, došao helikopterom kupljenim iz Budžeta BiH, gorile bi mreže, kao što smo već vidjeli u prethodnim mjesecima. Ali kad dođu državnim helikopterom gospon Dodik i Stevandić, tada je sve u redu, čak ni mediji to ne osuđuju, kao da ovaj helikopter nije kupljen budžetskim novcem BiH. Naravno da jeste.

Ja ipak vidim razliku u tome; Ramin helikopter je toliko star da je, prema mojim saznanjima, kupljen iz Budžeta SFRJ, dok je Dodikov direktno iz Budžeta BiH, novcem građana. To ne smeta cazinskim patriotama.

Bitno je njima da mantraju kako je Trojka izdajnik..

A kad Dodik dođe u njihovu avliju- Bujrum.

Naravno, nitko nije protiv sjećanja na ubijene žrtve kvislinške tvorevine NDH, od koje se čak i Hrvatska distancira, ali smo protiv zloupotrebe tih događaja kako bi se povezali s građanima Bihaća i uprli prst u nas, iako 95% naših generacija tada nije bilo ni rođeno. Povijest jasno pamti tko je to učinio, a to je kvislinška tvorevina NDH učinila. Je li bilo 2700 ubijenih prema spiskovima iz EXYU ili 12.000 prema ustaškim pričama i hvalisanjima za koje se Dodik drži, zločin je isti, samo je broj žrtava veći.

Vrlo čudan način obrane od strane zločinaca i u posljednjem ratu kad pokušavaju opravdati svoje zločine brojem žrtava. To ne može biti opravdanje. Je li bilo muslimana u jedinicama NDH tada? Vjerojatno, kao nasljednici iz formacija iz Austro-Ugarske vojske.

Slično tome, bilo je muslimana i u posljednjem ratu u formacijama srpskih jedinica i korpusa, prvoborci na paradi srpkih jedinica u Slunju kao i na frontu protiv Bošnjaka i danas te Fikretove jedinice oni smatraju svojim formacijama SAO Krajine. To ne znači da su upravo oni počinili zločin ili da nisu. U oba svjetska rata, kao i u ovom posljednjem u BiH, zločini se pokušavaju pripisati pojedincima muslimanima koji su bili u jedinicama koje su bile uglavnom sastavljene od ne-muslimana, posljednji rat je to demantirao - Muslimani Bošnjaci nisu osuđenici Haga. To je zvanično.

Vjerojatno je cilj tražiti alibi i poveznicu ili opravdanje za svirepe zločine počinjene u posljednjem ratu od strane zločinaca koji su bili u formacijama RSK i MUP-a RSK, današnjeg entiteta Republike Srpske.

Razlike postoje; postoji razlika u tome što Dodik vrijeđa Bošnjake na istom brdašcu na kojem se s druge strane nalazi hiljade mezarja i grobova: muslimana, Bošnjaka, Hrvata, pa čak i Srba koji su stali na stranu Bosne i Hercegovine i poginuli braneći je kao vojnik ili kao civil, učenik, doktor i sl. A ubili su ih upravo oni koji danas ne priznaju taj mračni čin.  Glavne naredbe dolazile su iz Srbije, kao i danas.

Zločinac se vraća na mjesto zločina.

Interesira me je li bilo teško reći pilotu “sleti s druge strane onih mezarluka” , daleko od bijelih polja mezarja i groblja na Garavicama i Ceravcima koji su 1990. godine bili prazna livada, mi stradale u Garavicama nismo pobili i za to postoje argumenti i sami ih izgovarate spominjući Kvaternika i sl. Ali vi ove jeste pobili na razne načine.

Sleti kod kamenih spomenika koje Bošnjaci i Hrvati nisu srušili, unatoč tome što smo imali bagera, kao u Banja Luci ili Kotor Varoši, gdje je Stevandić operirao.

Tu se razlikujemo.

Tvoji postupci nisu uspjeli potaknuti našu korektnost. Vidjet ćemo koliko ćeš dugo moći nastaviti činiti što želiš i što činiš , crvena linija postoji.

Razlika je u tome što kada izneseš sve gadosti, uključujući i napad na novinara s djetetom, (nikada on ne bi doveo dijete za ruku da je planirao provocirati nekog kako Dodik tvrdi). S Fikrom je bilo njegovo maloljetno dijete. To sve Dodikove tvrdnje demantira.

Razlika je što nakon takvih sramnih uvreda i postupaka predsjednika entiteta koji je nastao na zločinu i genocidu, nitko u Krajini nije pomislio da pričeka i negdje napadne srpskog povratnika kao odmazdu u npr. Krnjeuši (mogli bi o tom koju rečenicu gdje nestadoše Hrvati iz Krnjeuše u tom istom ratu 41/45 a bili su većina u tom mjestu, danas nema ni jednog šta se desilo 27.07.), ili odmazdu u Bihaću, Petrovcu ili nekom drugom mjestu povratnika. Za razliku od Zvornika, Višegrada, Prijedora i svih drugih mjesta u u RS-u u kojima sve češće imamo svirepe napade na Bošnjake povratnike bez ikakvog osnova.

Do kada ćemo to trpjeti, vidjet ćemo, ali sigurno, ako nas natjeraš, jednog dana ćemo reći “DOSTA JE”, i od tog trenutka ništa neće biti isto, i zažalit će mnogi zbog tih nečasnih postupaka, zato sve činimo da gradimo Bosnu i Hercegovinu bez tenzija, bez sukoba, svih naroda, i ostalih građana, buduću članicu EU.

Ponosim se svim našim Krajišnicima - Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalima što nisu reagovali na provokacije.

Mi želimo Bosnu i Hercegovinu svih naroda. To je razlika u odnosu na one koji žele samo svoj dio BiH. To se neće dogoditi, poručio je Bajramović.

Povezani članci