Politika

AMERIKANCIMA JE SVEGA DOSTA: Oštra reakcija ambasade SAD-a na Dodikov potez

Odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše izmjene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. srpnja, protuustavna je i predstavlja svjesni udar na Daytonski mirovni sporazum, Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i država BiH.

Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke, navode iz Američke ambasade u Satrajevu.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske. 

Na osnovu člana 80. stav 1. tačka 4. Ustava Republike Srpske, Dodik je potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine - saopćeno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Prema informacijama portala Ljudski.ba, u narednih 24 sata može se očekivati da visoki predstavnik Christian Schmidt smijeni Milorada Dodika.

Povezani članci