Politika

AMERIKANCIMA JE SVEGA DOSTA: Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je Dodik

Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegovo grljenje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika, stoji u reakciji Ambasade SAD u BiH.

"Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva kolektivne napore svih političkih aktera.

Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj namjeri sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Uslovi 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni i jednostavni.

Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci.

Do sada je odgovor "ne".

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU.

Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku", stoji u reakciji Ambasade SAD.

Povezani članci