Nauka

ŠVEĐANI OTKRILI FASCINANTNU VEZU: Važno otkriće za dobro zdravlje

Švedski znanstvenici sa Univerziteta u Stockholmu otkrili su fascinantnu vezu između sna i naše dobi. Njihova otkrića, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, bacaju svjetlo na to koliko je san ključan za održavanje mladenačkog stanja uma.

S obzirom na to da je san neophodan za rad mozga i opću dobrobit, odlučili smo testirati krije li san neke tajne za očuvanje mladolikog osjećaja starosti, pojašnjava Leonie Balter, znanstvenica na Odsjeku za psihologiju Univerziteta u Stockholmu.

U početnoj studiji ispitano je 429 osoba u dobi od 18 do 70 godina o njihovoj percipiranoj dobi, obrascima spavanja i razini pospanosti. Rezultati su bili zapanjujući: svaka noć s nedostatkom sna u proteklom mjesecu korelirala je s osjećajem da su ispitanici u prosjeku 0,23 godine stariji.

Kako bi to istražili dublje, znanstvenici su proveli drugu studiju koja je uključivala 186 sudionika u dobi od 18 do 46 godina. Ovaj put su podvrgli sudionike dvama različitim uvjetima spavanja: ograničenom spavanju (četiri sata tokom noći) i punom snu (devet sati tijekom noći) tokom dvije noći svaki.

Ishod tog naknadnog istraživanja je bio znakovit: nakon ograničenog sna, sudionici su izjavili da se osjećaju u prosjeku 4,4 godine stariji u usporedbi s noćima u kojima su imali dovoljno sna. To znači da je prelazak s osjećaja budnosti na pospanost dodao nevjerovatnih 10 godina na osjećaj starosti pojedinca, naglašava Balter.

Utjecaj sna na subjektivnu dob bio je usko povezan s razinama pospanosti. Osjećaj ekstremne budnosti odgovarao je osjećaju da ste 4 godine mlađi od stvarne dobi, dok je ekstremna pospanost bila u korelaciji s osjećajem da ste 6 godina stariji.

Čuvanje našeg sna ključno je za održavanje mladolikog osjećaja. To zauzvrat može promovirati aktivniji stil života i poticati ponašanja koja promiču zdravlje, budući da su i osjećaj mladosti i budnosti važni za našu motivaciju da budemo aktivni, ističe na kraju Balter.

Povezani članci