Nauka

PROFESOR HARIS JE NAJBOLJI: Ministrica Bošnjak uručila nagradu

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak uručila je Državnu nagradu za znanost za uspjehe na međunarodnom planu za 2023. profesoru dr. Harisu Memiševiću.

Vijeće za znanost, u skladu s Pravilnikom o nagradi u području znanosti u Bosni i Hercegovini, jednoglasno je predložilo da nagrada bude dodijeljena profesoru Memiševiću.

Profesor Memišević nagrađen je za svoj izuzetno uspješan rad u području znanosti, doprinos razvoju i popularizaciji znanosti, te promoviranju Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Zaposlen je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutačno izvanredni profesor i obavlja funkciju prodekana za znanstveno-istraživački rad. Bio je prvi šef Odsjeka za edukaciju i rehabilitaciju na istom fakultetu. Profesor Memišević jedan je od najcitiranijih autora u području specijalne edukacije na Balkanu. Recenzent je preko 250 znanstvenih radova, što ga svrstava među najproduktivnije recenzente u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Dubravka Bošnjak, čestitajući profesoru Memiševiću, naglasila je značaj znanosti za razvoj društva ističući da ulaganja u ovo područje na svim razinama vlasti trebaju biti veća. Kazala je da je Ministarstvo civilnih poslova u svom proračunu za narednu godinu planiralo dva granta, tekući grant „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda HORIZONT EUROPA” u iznosu od 444.000,00 KM i „Potpora tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini“ u iznosu od 117.000,00 KM.

Svečanoj dodjeli Državne nagrade za znanost za uspjehe na međunarodnom planu za 2023. prisustvovali su i članovi Vijeća za znanost akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg i prof. dr. Jasmin Velagić./HMS/

Povezani članci