Nauka

BOSANKI VELIKO PRIZNANJE U AUSTRIJI: Nermina otkriva prevare, uspješno spojila nauku i biznis

Osnivač BH Futures Foundation dr Edhem Čustović nastavlja sa promocijom uspješnih Bosanaca i Bosanki van domovine. Ovaj put je uz čestitke na još jedniom velikom priznanju predstavio Nerminu Mumić koja je ovogodišnja dobitnica ženske nagrade Tehničkog univerziteta u Beču.

Nermina Mumić je još jedan dokaz izvrsnosti žena porijeklom iz BiH. Njen profesionalni pit popločan je uspjesima i nagradama. I nakon što je Nerminu ugledni Forbes smjestio među 30 najutjecajnijih žena svijeta ispod 30 godina, nastavila je gaziti utabanim putem uspjeha.

Ženska nagrada TU Wien priznaje uspješne diplomirane žene sa univerziteta koje su realizovale projekte i/ili imaju uloge u svom profesionalnom životu koje su od posebnog društvenog, ekonomskog ili naučnog značaja. Kroz nagradu, TU Wien odaje počast diplomantima čija profesionalna biografija služi kao primjer studentima i učenicama, pružajući inspiraciju za njihov budući izbor karijere. Ženska nagrada je prvi put dodijeljena 2015. godine i dodjeljuje se svake godine.

Mumić je studirala tehničku matematiku na Tehnološkom univerzitetu u Beču. Magistrirala je poslovnu matematiku i statistiku. Potom su uslijedile aktivnosti u menadžment konsaltingu (nauka o podacima, rad na predviđanju i modelima rudarenja teksta).

2016. godine, nakon šest mjeseci, preselila se na Bečki Tehnološki univerzitet na istraživački projekat sa projektom disertacije iz tehničke matematike na temu otkrivanja prevara u strimingu muzike (fokus istraživanja: robusna statistika). Iz ovog istraživačkog rada 2019. godine nastao je spin-off 'Legitary', kompanija koju je osnovala zajedno sa svojim doktorskim mentorom prof. Filzmoserom i klijentom istraživačkog projekta, muzičkim poduzetnikom Günterom Loiblom, a čiji je izvršna direktorica.

Legitary je 2019. godine bila prva austrijska kompanija koja je pobijedila na vodećem svjetskom muzičkom start-up takmičenju Midem lab! Legitary je osnovao podružnicu u Kaliforniji.

Nermina Mumić je predstavljena u časopisu Forbes, na listi najboljih 30 ispod 30 godina, također je član Global Shapers zajednice.

- Pisao sam ranije o Nermini i znao sam da je tek na početku velike karijere, istakao je Čustović.

Povezani članci