Nauka

MLADI BOSANCI NA VRHU: Bh. robotičari vodeći u regionu, sjajni rezultati na Olimpijadi

im STEM Academy Junior iz Tuzle, u zahtjevnoj World Robot Olympiad (WRO) 2023 takmičarskoj sezoni, uspio je zadržati vodeću poziciju među zemljama regiona u okviru svjetskog takmičenja World Robot Olympiad 2023 Panama.

U ukupnom plasmanu ostvarili su 43. mjesto - bronzana kategorija, svrstavši se tako u top deset timova iz Evrope te potvrdivši prošlogodišnje prvo mjesto u regiji Balkana, navode iz STEM Akademije.

World Robot Olympiad takmičenje počelo je 2004. godine sa skromnih 12 zemalja učesnica. Tokom godina takmičenje se širilo, da bi ove godine okupilo 20.000 ekipa s više od 55.000 takmičara iz 95 zemalja svijeta.

U ovogodišnjem finalnom takmičenju, koje je održano u Panami od 7. do 9. novembra, učestvovalo je više od 440 timova iz više od 90 zemalja svijeta. To su ekipe koje su postigle najbolje rezultate na nacionalnim WRO finalima.

U kategoriji Robomission Junior, BiH je predstavljao tim STEM Academy Junior iz Tuzle kojeg sačinjavaju Selma Mujačić, Adi Bojić i Ismar Aljukić, predvođeni trenerom Dejanom Bojićem.

Povezani članci