Društvo

VAŽNE VIJESTI ZA DIJASPORU I TURISTE: Letovi iz Sarajeva za 6 evropskih gradova, stiže niskotarifna aviokompanija

Očekuje se da će Sarajevska zračna luka uskoro otkriti koja će zračna kompanija imati bazu zrakoplova u gradu i pokrenuti pregršt novih linija.

Najava bi mogla stići već ovaj tjedan. Zračna luka ostala je škrta na riječima koji će prijevoznik otvoriti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine otkako je potvrđeno da je s jednom aviokompanijom postignut dogovor. Lokalni mediji nagađaju da je riječ o prijevozniku Ryanairu, koji je iskazao interes za širenje svojih operacija u BiH.

Međutim, među drugim zračnim prijevoznicima koji su dobili dojavu su EasyJet, Eurowings i manje poznati europski prijevoznik. Nakon što se dobiju sve potrebne dozvole i ratificira sporazum u skladu sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, javnost će biti obaviještena o kojem je zrakoplovnom prijevozniku riječ, kao i svim ostalim dodatnim detaljima, kazali su iz Sarajevske zračne luke.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je nakon što je Sarajevska zračna luka objavila natječaj za traženje zrakoplovne kompanije zainteresirane za otvaranje baze u glavnom gradu zemlje u zamjenu za subvencije i poticaje. Do razvoja događaja dolazi samo pet mjeseci nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu u zračnoj luci Sarajevo, navodeći kao razlog inflaciju i komercijalnu održivost. Wizz je i sam pobijedio na sličnom javnom pozivu 2020. godine, međutim, sada održava jednu liniju do glavnog grada Bosne i Hercegovine, iz Abu Dhabija. Očekuje se da će Sarajevska zračna luka ovog ljeta produljiti svoje radno vrijeme kako bi bila operativna nakon ponoći, što je navodno zahtjev avioprijevoznika koji će otvoriti bazu.

Prema uvjetima koje je Aerodrom Sarajevo objavio u svom javnom pozivu, prijevoznik ove godine mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi ostvario pravo na poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, zračni prijevoznik će se kvalificirati za poticaje bez obzira na to koliko putnika opslužuje. Što više putnika u odlasku primi u svoj zrakoplov iz Sarajeva, to je veća financijska potpora, no točan iznos sredstava nije objavljen. Europska čvorišta među najvećim su neposluženim odredištima sarajevske zračne luke na temelju neizravnog opsega putničkog prometa. Oni uključuju London, Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Prag i Milano.

Povezani članci