Društvo

U RS SUĐENJE SARAJLIJAMA: Razbili ploču u spomen na ratnog zločinca Ratka Mladića

Bit će saslušano pet svjedoka, od kojih su dva pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i jedan pripadnik Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.

Sramotna ploča posvećena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koja se nalazi na ulazu u Kanton Sarajevo razbijena je 8. januara 2022. godine. Tada su uhapšena dvojica Sarajlija.  Prvo ročište u u ovom slučaju biće održano danas na Osnovnom sudu Sokolac Odjeljenje Istočno Sarajevo. 

Krivični predmet vodi se zbog optužbe da su dvojica Sarajlija počinili krivično djelo "oštećenje tuđe stvari", te će u srijedu biti održano ročište radi izjašnjenja o krivici.

- Za mene je bilo pitanje časti i ponosa da jedna sramna ploča ratnom zločincu stoji tu gdje je bila i nikako nisam mogao to prihvatiti. Shvatao sam to kao maltene ličnu uvredu. Zbog toga smo se odlučili da je uklonimo, kazao je nakon uništenja ploče jedan od optuženih Elvis Gurda.

Prema optužnici Gurda i Esad Jašarević se terete da su se 8. januara 2022. godine na području općine Istočno Novo Sarajevo automobilom dovezli do naselja Vraca te je jedan od optuženih "upotrebom ručnog malja udario više puta po spomen ploči koju je oštetio, da bi se vratio u vozilo i zajedno s E.J. odvezao u pravcu Kantona Sarajevo".

Također se navodi da su Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo nanijeli štetu u iznosu od 5.000 KM, odnosno oštetili tuđu stvar.

Bit će saslušano pet svjedoka, od kojih su dva pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i jedan pripadnik Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.

Uništavanje ove sramotne ploče desilo se uoči obilježavanja neustavnog 9. januara, tzv. "dana RS", a uoči tog dana bilo je nekoliko napada na povratnike i izazivanja vjerske i nacionalne mržnje u bh. entitetu RS kada su navijačke skupine slavile zločinca Mladića.

Kako smo naveli počinitelji su sami sebe prijavili zbog čega su u policijskoj stanioci Stari Grad bili iznenađeni, te ih prebacili u Istočno Sarajevo. Tamo im je određen 24-satni pritvor u kome kako su ispričali nisu imali većih problema.

- Ali, policajcima u, mislim da je to bila stanica Istočno Novo Sarajevo - ni malo nije bilo pravo što smo to uradili. Imao sam osjećaj kao da smo im napali na članove porodice. Nismo, stvarno, imali nekih velikih problema tamo, osim što je jedan od policajaca, Esadu Jašareviću koji je bio sa mnom, u jednom momentu opsovao "balijsku majku". Drugih većih problema nije bilo", ispričao je tada Gurda.

Podsjetimo, Gradsko Vijeće Sarajeva usvojilo je još u novembru 2021. godine inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Općine Novo Sarajevo naloži skidanje ove spomen-ploče.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je kako ploču neće ukloniti.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

"Tuci Velušiće i Pofaliće, tamo nema mnogo srpskog življa", glasila je zapovijed Ratka Mladića iz maja 1992. godine tokom opsade Sarajeva koja je pod njegovom komandom trajala 1.425 dana.

Povezani članci