Društvo

TENZIJE U SREBRENICI: Oklopna vozila u blizini Suljagićeve kuće, poruka je jasna

Oklopna vozila MUP-a Republike Srpske na ulazu u Srebrenicu. Generalna skupština UN-a danas bi trebala usvojiti rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici.

Istovremeno, vlasti RS sa Miloradom Dodikom na čelu planiraju doći u Podrinje kako bi “iskazali nezadovoljstvo” zbog usvajanja rezolucije.Copy video url

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će glasati o rezoluciji o Srebrenici kojom je predviđeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenim mrežama.

-Prva stvar jutros: policijski punkt, kombi pun žandarmerije, 300 metara od kuće. Moja kuća je nekih 15 kilometara od Srebrenice gdje će se danas održavati sjednica Vlade Rs.

Barem jedan oklopni transporter na putu Srebrenica-Potočari, Despoti, sve sile što imaju su danas dovukli ovdje. Mi sad, kao, treba da se prepadnemo, poručio je Suljagić na društvenim mrežama.

Vlada Republike Srpske danas bi na sjednici u Srebrenici trebalo da razmatra informaciju o realizaciji Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ministarstva industrije Bjelorusije.

Na predloženom dnevnom redu je prijedlog odluke o odobrenju isplate jednog miliona KM sa računa posebnih namjena radi realizacije dijela ugovora o finansiranju Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sa Evropskom investicionom bankom po projektu mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Na sjednici će biti riječi i o informaciji o dosadašnjoj realizaciji projekta osnivanja specijalne bolnice "Guber" Srebrenica, najavljeno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Pred ministrima bi trebalo da se nađe i prijedlog mišljenje na Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada agenata stranog uticaja u Republici Srpskoj.

Predviđeno je i više davanja saglasnosti na planove utrošaka i relokacije sredstava ministarstava, institucija i ustanova.

Vlada Republike Srpske danas će u Srebrenici odlučivati i o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.  

Sjednici će prisustvovati predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik, ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica Birča i Podrinja.

Dodik je najavio da će sa ove sjednice federalnoj strani biti predložen mirni razlaz.

Zvaničnici RS-a položiće cvijeće i vijence na pravoslavno groblje u Bratuncu.

Iz Vlade su pozvali institucije i građane da na dan glasanja u Generalnoj skupštini UN-a istaknu zastave Republike Srpske i  iskažu svoje protivljenje namjeri usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Iz Memorijalnog centra Potočari odbijen je prijedlog da delegacija Vlade posjeti ovo mjesto i položi vijence.

Povezani članci