Društvo

SVESRPSKI CIRKUS: Srbin može biti samo ko je dio vlasti

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ rekao je da da je na Svesrpskom saboru postignuto nacionalno jedinstvo, da se srpski narod okuplja oko jedne političke platforme o svojoj budućnosti, te da opozicija u Republici Srpskoj nije dio toga jer nisu kadri da vode taj narod i zato što je njihova adresa Sarajevo, a ne Beograd.

Vranješ je rekao i da su predstavnici opozicije u Republici Srpskoj samo čekali da pronađu bilo kakav zarez u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru da bi mogli da ospu paljbu po predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i upitao ih zašto nisu izašli na referendum kada se govorilo o Danu Republike i zašto svaki put izađu iz Narodne skupštine kada se glasa o patriotskom aktu koji ide u korist Srpske.

- Zašto ne smiju da glasaju? Boje se i svojih glasača, a boje se i međunarodne zajednice. Izađu i pobjegnu, a onda gledaju i traže zareze - naglasio je Vranješ.

On je istakao da je politika Milorada Dodika, vlasti i koalicionih partnera 9. januar učinila do sada najznačajnijim i najsvečanijim praznikom Srpske.

Vranješ je naglasio da niko u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru u Beogradu nije napisao da će obilježavanje Dana Republike biti ukinuto.

Vranješ je za Alternativnu televiziju rekao da se uvodi nešto novo, nešto što do sada nije slavljeno i obilježavano u Srpskoj - Dan državnosti, a Dan Republike je definisan Zakonom o praznicima Republike Srpske i 9. januar ostaje kakav je i bio.

Prema njegovim riječima, cilj opozicije je da po svaku cijenu bude diskreditovan Milorad Dodik, kao i poslata poruka političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici u Sarajevu da su ipak protiv toga jer ne mogu direktno iskritikovati Svesrpski sabor i Deklaraciju, ali mogu indirektno slati poruku stranim ambasadama koje ih finansiraju.

Vranješ je istakao da narod zna šta se desilo 8. juna u Beogradu i da je riječ o istorijskom događaju važnom za srpski narod.

- Ako su hrabri neka izađu na pres-konferenciju /predsjednik PDP-a Branislav/ Borenović, /lider SDS-a Milan/ Miličević i /lider Narodnog fronta Јelena/ Trivić i optuže Aleksandra Vučića da ukida Dan Republike. Zašto, gdje vam je hrabrost? Јer su Dodik i Vučić zajedno to pisali. Pa, zašto onda samo Dodik? Očigledno je to tehnički loše izveden spin koji nema nikakvu svrhu osim da pokažu političkom Sarajevu da su oni u suštini bili protiv toga - naglasio je Vranješ.

Povezani članci