Društvo

PRIŠTINA I BEOGRAD OBRUKALI SARAJEVO: Kako smo dotaknuli moralno dno

U Beogradu je danas organizirana šetnja pod nazivom "Marš solidarnosti i mira 365 dana nesalomivosti", a u povodu godišnjice invazije Rusije na Ukrajinu.

Organizatori šetnje su udruženje "Čini dobro" i veleposlanstvo Ukrajine u Srbiji, a sudionici nose ukrajinske zastave i transparente na kojima piše "Ukrajina će pobijediti", "Mir za Ukrajinu" i "Stop ratu u Ukrajini".

Među okupljenima su i veleposlanik Ukrajine Volodimir Tolkač, šef izaslanstva EU u Srbiji Emanuele Giaufret, predstavnici veleposlanstava SAD-a, Njemačke i drugih zemalja kao i predstavnici opozicijske Zeleno-lijeve koalicije.

Nakon "Marša solidarnosti i mira" u Dorćol placu bit će otvorena izložba "Godina neukrotivosti", na kojoj će biti prikazani radovi fotografa agencije Beta Amira Hamzagića i fotografije koje je ustupilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Fotografije Amira Hamzagića, nastale tijekom radnog posjeta Ukrajini s grupom srpskih novinara u rujnu prošle godine, bit će izložene do 3. ožujka.

Također, na ulicama Prištine jasno su izvjesene zastave Ukrajine kao vid podrške zbog godišnjice ruske agresije na tu zemlju.

Za razliku od Beograda i Prištine, na ulicama Sarajeva nema znakova obilježavanja godišnjice masovnog egzodusa ukrajinskog naroda, nema ukrajinskih zastava i ničim se ne može steći dojam da građane Sarajeva dotiče ruska agresija na Ukrajinu, usprkos činjenici da je glavni grad BiH prošao ratne strahote i četiri godine bio u okruženju, a usljed agresije u gradu na Miljacki stradalo je desetine hiljada civila.

Čini se da je letargija koja se očituje u BiH, pa tako i u Sarajevu dostigla vrhunac. Građani se već dvije godine ne bune zbog katastrofalnog rasta cijena hrane i osnovnih životnih namirnica koje su skuplje nego na zapadu. Vlasti maksimalno koriste priliku ostvarujući ekstra profit ne zaustavljajući poskupljenja. Stoga i ne čudi 600 miliona eura viška u državnoj blagajni i podizanje plaća državnim zastupnicima.

Izvjesno je da smo konačno dotaknuli moralno dno!

 

Povezani članci