Društvo

ODE ZRAK U MRAK: Kroji li se stečaj u Toplanama dok radnici dokumentima kompromituju sud

Radnici Zraka posljednju nadu za spas firme vide u protestima pred Vladom F BiH. Na to ih kako kažu primoravaju postupci nove vlade koja je nastavila stopama bivšeg premijera Fadila Novalića, ali i pravosuđe koje je kako tvrde kreiralo novu aferu oko ZRAK-a. Osim toga smatraju da bi trebalo preispitati odnos direktora Toplana u KS Sejfe Ušanovića i stečajnog upravnika Mesuda Bogilovića.

Piše: ERNAD METAJ

Zainteresovanim za spas nekadašnjeg BiH giganta stigle su informacije koje su ih dodatno uznemirile jer ukazuju da nije samo SDA zainteresovana da ZRAK ode u mrak.Prema tim informacijama bilo bi poželjno provjeriti da li je Ušanović zainteresovan za stečaj ZRAK-a i otpuštanje radnika zbog privatnog biznisa. Oni koji tvrde da interes postoji (identitet poznat redakciji) Ušanovića optužuju da je Bogiloviću da šefovsko mjesto u Toplanama da bi zauzvrat kroz stečaj otpustio radnike.

Za Ljudski.ba Ušanović negira navedeno tvrdeći da Bogilović nije dobio nikakvo unapređenje. Da nema nikakve privatne interese u ZRAK-u pravda činjenicoma da on nije imenovao Bogilovića, već sud.

Kada smo kod suda nova afera mogla bi biti odluka da se žalba kojom se tražilo poništenje odluke o stečaju proglasi nedopuštenom jer je podnesena od neovlaštenog lica. U svom obrazloženju Kantonalni sud u Sarajevu konstatuje da Edin Čano, aktuelni v.d direktor ZRAK-a nije upisan u sudski registar, ta da kao neovlaštena osoba nije mogao izdati punomoć advokatu Edinu Suljiću niti je mogao podnijeti žalbu na rješenje o stečaju.

U sindikatu smatraju da se jad i politikanstvo uvuklo u sudove, a to argumentiraju punomoći koja je izdata Suljiću. Iz dokumenta koji je Ljudski.ba dobio na uvid advokatu je punomoć dao bivši direktor ZRAK-a Nedžad Koldžo kojeg mnogi smatraju krivcem sa sadašnje stanje u firmi. Punomoć je izdata 13.04.2023.godine.

Dakle, situacija je ovdje sasvim jasna osim Kantonalnom sudu, koji očito nije uopće želio da razmatra žalbu "Zraka", nego je istu odbio bez ikakvih razloga, navodeći stvari koje očito nisu dobro provjerili – naglasili su iz "Zraka".

Da bi sud mogao biti u središtu nove afere ukazuje i tvrdnja v.d direktora ZRAK-a Edina Čane  za Ljudski.ba da on nije predao žalbu.

Sud uopće nije razmatrao žalbu. Oni misle da sam ja podnio žalbu, a podnio ju je Edin Suljić, koji je dobio punomoć od bivšeg direktora Koldže, a koji je još uvijek upisan u sudski registar kao direktor. Piše da je Edin Čano podnio žalbu, a ja uopoće nisam, i ponavljam podnio je advokat kojeg je opunomoćio Koldžo – istakao je Čano.

S druge strane u ZRAK-u su nakon posjete i obećanja koje je dao premijer Nikšić iznenađeni stavom da će Vlada F BiH kao stečajni povjerilac koristiti zakonske mogućnosti da se firma spasi.

Profesor Izudin Kešetović jedan je od rijetkih ekonomista koji se oglasio oko Zraka. Razočaran je odlukom nove vlasti da pravdajući se nepostojanjem zakonskih mogućnosti umjesto zaustavljanja stečaja i donošenjem uredbe o osnaživanju nasilno prekinute konsolidacije prema njegovom mišljenju idu putemn da stave pečat na nezakonitosti i kriminal koji je uradila prethodna vlast.

- Rekli bi " ništa niščim". Sve se uklapa u ono što se dešava kroz Komisiju za vrijednosne papire F BiH i brojnih sudskih procesa za pljačku državne imovine. Umjesto da vlast prekine ove procese ista " tjera  na mlin vodu " onim koji su osmislili tranziciju južnoameričkog modela zasnovanu na pljački.  Umjesto da Vlada F BiH donese Uredbu kojom bi osnažila finansijsku konsolidaciju i zaustavila stečaj " Zraka" d.d. ista nastavlja, što je rezultat nezakonitih radnji prethodne Vlade BiH. Razlog je u činjenici nepostojanja zakonskog osnova bez obzira što sve što prethodi radnjama stečaja stavlja u sumnju cijeli proces, istakao je Kešetović

Vrhunac svega je kako kaže postojanje firme " Zrak" d.d. sa razriješenim direktorom, i sudski  nepriznatim v.d. direktorom.  Kolateralna šteta su radnici. U krajnjem slučaju oni će biti samo broj u ljudskim sudbinama gdje su " ovce pojele ljude". Ustvari tranzicija je bila samo povod za pljačku. Umjesto vune ostaće naši milijarderi i milioneri. Što je broj " ošišanih ovaca"  na stotine hiljada nikoga nije briga.

To nas vraća na Ušanovića¸za kojeg se u ZRAK-u imaju informaciju da je predmet istrage tužilaštva zbog trgovanja uticajem. S obzirom da je njegov uposlenik Bogilović u ZRAK dolazio u vrijeme kada je trebao biti na poslu u Toplanama za Ljudski.ba je rekao da je to radio u vrijeme godišnjeg odmora, te da će ubuduće u ZRAK ići nakon radnog vremena.

Isti izvor radnike je upozorio i na činjeniu da je Bogilović radio kao stečajni upravnik Šipada čija sudbina oslikava ono što je profesor Kešetović pisao.

- Vidite da šute sve stranke i SDA i SDP, i lijevi, i desni.To je banda uvezana u svim strankama, to su lični interesi pojedinaca koji se znaju svađati oko nekih gluposti, a sada šute. Hoće isto kao sa Šipadom, rasparčati i prodati, stoji u upozorenju onima koji se bore za spas ZRAK-a.

Osim toga navedeno je da ih ne zavara Bogilovićeva priča kako je on hadžija, i ne bi to radio da ne mora. Oni koji bi trebali raditi svoj posao u ZRAK-u a to su policijske strukture za sada šute. Njima su predočeni brojni dokazi koji upućuju da je imovina ZRAK-a svjesno uništavana, a za veliki broj mašina se sumnja da su nestale.Ako se ne poduzme nešto nestat će i ZRAK-a, a na njegovom mjestu mogle bi niknuti privatne zgrade i poslovni prostori. A što i ne bi kada se zemljište knjiži po 10 puta manjoj vrijednosti od tržišne.

 Prema informacijama koje ima Ljudski.ba nakon dobre atmosfere sa sastanka u ZRAK-u tokom posjete iz Vlade F BiH zategli su se odnosi između v.d direktora Čane i premijera Nikšića. Pala je i poneka teška riječ.

 

Povezani članci