Društvo

OD KUSTE KASE RS PUSTE: Meša Selimović u olimpijskom centru, Dodik i Kusturica srpstvom skrivaju afere u Andrićgradu

Veliki pisac Meša Selimović dobio je bistu u Andrićgradu. Tamo se pridružio Nikoli tesli, Njegošu, Ivi Andriću. Spomenik su otvorili režiser I idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica i predsjednik SNSD Milorad Dodik. Sve nije moglo proći bez Matije Bećkovića.

-Pre nekih 40 godina, opraštajući se od Meše Selimovića na Novom groblju u Beogradu rekao sam – kada bismo se sahranjivali uspravno, ti bi bio jedan od prvih koji je to zaslužio. Sahraniti znači sačavuti. I evo, na 40-ti Vidovdan od odlaska Meše, vidimo ga kako se zauvjek uspravio i stao pored Ive Andrića, na ono mjesto koje je zauvijek zauzeo i u srpskoj književnosti – rekao je Matija Bećković danas u Andrićgradu.

Za Milorada Dodika tu je bio drugi velikan, njegov intimus Kusturica. Pohvalio je njegov velikidoprinos nastanku Andrićgrada, ne pominjući koliko je to koštalo građane RS -a.

- Danas ovde Meša Selimović dobija trajno obiljležje, mjesto među velikanima, u mjestu koje ima sve što je potrebno da ne bismo zaboravli na sebe, da se ne bismo izgubili u brzacima ovog današnjeg svijeta, da ne bismo skrenuli i nestali. Zato je važno da se držimo svog identiteta, svoje kulture, svojih velikana, svoje istorije. Zato je važno da se ovde okupljamo – rekao je član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Mnogi mediji su u Andrićgradu vidjeli i druge velike stvari, prije svega afere I pranje državnog novca. Tako se u posljednje vrijeme konstatovalo da se po pitanju „Andrićgrada“i dalje ne zna „ko pije“, ali je potpuno jasno „ko plaća“ i ko će nastaviti da plaća cehove megalomanskih ideja i mutnih radnji Milorada Dodika i njegovog prijatelja Emira Kusturice.

Vlada Republike Srpske je 23. juna ove godine odlučila da uplati dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka privrednom društvu „Andrićgrad“ Višegrad.

Dva dana prije otkrivanja spomenika Selimoviću Skupština opštine Višegrad usvojila je zaključak koji se odnosi na to da Olimpijski centar „Jahorina“ preuzima Andrićgrad.

Načelnik opštine Mladen Đurević ocijenio je da je to veoma dobra odluka i za Višegrad i za Andrićgrad.

Od samog osnivanja „Andrićgrada“ bilo je sijaset spornih radnji u vezi sa ulaganjima u taj projekat, a kada je izgledalo da će spor između Vlade i Kusturice završiti na sudu, odlučeno je da se stvari riješe ispod žita – promjenom vlasničkih udjela. Kusturica, čija je firma „Lotika“ imala većinski udio od 51 posto , sveden je 21,80 posto udjela, ali suštinski nije izgubio ništa. Naprotiv, dugove, koje je godinama gomilao neprikosnoveno gospodareći „Andrićgradom“, prebacio je na teret Vlade RS. Republika Srpska nije dobila ništa, jer im je samo vraćeno ono što su, ne samo platili, već višestruko pretplatili. Najveći gubitnik je opština Višegrad, čiji su udjeli u kapitalu „Andrićgrada“ smanjeni sa 24,5 posto na na 14, 5 posto.

Ključnu ulogu u “poravnjavanju” Dodikovih I kusturicinih igara na račun građana imap je predsjednik NO Olimpijskog centra Jahorina darko Elek koji je u julu boravio u Višegradu. Iako je SNSD izgubio većinu u Skupštini Višegrada ovaj grad je kao vlasnik ipak pristao na nove igre, bez odgovora na pitanje kako je Kusturica sa 5.100 KM postao većinski vlasnik.

To je pitao Miroslav Kojić, nekadašnji poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Njegov stav je da novom vlasničkom strukturom Kusturica nije ništa izgubio, naprotiv.

„Od ‘Andrićgrada’ on je zadržao samo ono što donosi profit, lokale i slične stvari. Čak ni na to ne plaća porez“, istakao je Kojić.

Spomenik Meši je novi opijum za mase čije pare se nemilice troše. Ne postoji bolji način da se skrene pažnja s toga od veličanja srpstva iako Meša za razliku od Emira nikada nije mijenjao ime.

Povezani članci