Društvo

MILIONSKI BIZNIS U HERCEGOVINI: Mamić će zaraditi 25 miliona KM, firmu vodi kćerka, povezan i Čovićev zet

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i preduzeće Plavo Sunce Čitluk sklopili su 14. aprila ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana.

Fotonaponske elektrane gradit će se u Pologu kod Mostara, a svaka će imati 4 MW snage.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

Jednokratna koncesijska naknada za ove fotonaponske elektrane iznosit će 172.598 KM, s tim da je prvu ratu koja iznosi 34.598,20 KM koncesionar ima platiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

Firma Plavo sunce je biznis u koji je preko najmlađe kćerke Ive ušao Zdravko Mamić, bivši čelnik zagrebačkog Dinama i najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa koji živi u Hercegovini. U firmi su suvlasnici i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić.

Firma ima kapital od 18,83 miliona KM, a Iva Mamić ima većinski udio od 50,08 posto. Barbarić posjeduje 20 posto, a Gagro i Ostojić po nešto manje od 15 posto.

Također, zet Dragana Čovića povezan je s firmom koja je zatražila dozvole za solarne elektrane.

Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih kompanija, Delta security poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je sjedište Plavog sunca, doznaje Ljudski.ba.

Kada završi investicijski ciklus u deset godina Mamićeva kompanija će zaraditioko 26 miliona KM.

 

Povezani članci