Sport

VATRENI "GORE" ZBOG MAMIĆA: Optužnica protiv Modrića i Lovrena

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je novu optužnicu za davanje lažnog iskaza protiv kapitena Hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te Dejana Lovrena, bivšeg "Vatrenog" i defanzivca Liona.

Radi se o krimenu za koji su obojica već jednom bili optuženi. Međutim, te optužnice su nakon podizanja bile odbačene, jer je sud smatrao da su preuranjene.

A optužbe glase da su svojevremeno tokom suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pervanu, zbog izvlačenja 118 miliona kuna iz Dinama, na klupi za svjedoke, kako tvrdi tužilaštvo - lagali.

Tačnije, Modrić i Lovren su promijenili iskaze jer su jedno tvrdili u istrazi i ti su iskazi za Mamića bili dosta inkriminirajući. Međutim, na glavnoj raspravi obojica su govorila drugačije od onog što su iskazivali u istrazi, naročito Modrić. On je na suđenju govorio da se onog što je ranije iskazivao - ne sjeća.

- Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 28. juna 2023. podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnice protiv dvojice hrvatskih državljana (1989. i 1985.) zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona/11.

Prvog okrivljenika (1989.) se tereti da je počinio navedeno krivično djelo 1. septembra 2017., na Županijskom sudu u Osijeku; tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zloupotrabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11; iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo.

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom iako je znao da to ne odgovara istini.

Optuženog se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa (dopisi upućeni matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom), kao i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je osobno otvorio posebni račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca osobno proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj

Drugog okrivljenika (1985.) se tereti da je počinio navedeno krivično djelo 13. juna 2017., na Županijskom sudu u Osijeku; tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. KZ/11; iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju (regulirana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba) potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub.

Optuženika se tereti da je, prilikom predočenja mu dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tokom istrage, svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tijekom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tijekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina - saopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Povezani članci