Sport

DINAMO IM OKREĆE LEĐA: Zrinjski i Široki u problemu

“Oni su jadnici koji mučki sleđa udaraju!” Tako je grmio prije 12 godina tada najvažniji čovjek Dinama Zdravko Mamić kada igrači nisu davali momčadi ono što se od njih očekuje. Ponovno je ovaj čovjek u glavnome planu ili se pak zbog njega, na izvjestan način, aktualna Uprava zagrebačke momčadi osvećuje ponajboljim bh. klubovima Zrinjskom i Širokom Brijegu te se odmiče i od jedne od svojih najvjernijih baza. Igračkih i navijačkih, donosi portal Večernjeg lista BiH

Ovi potezi mogli bi imati dalekosežne štetne posljedice za sami klub, ali i šire odnose jer nogomet nije samo sport. Na kraju ove sezone Dinamo pod vodstvom Darija Šimića “opozvao je” sve igrače koje je svojedobno poslao na posudbu prvaku BiH – mostarskom Zrinjskom iako bi mu Mario Ćuže jako mnogo značio u predstojećim susretima nogometne Lige prvaka jer je ovoga proljeća bio najbolji igrač u redovima Plemića, stoji u tekstu Večernjaka.

Ne konkuriraju

Nastup u Ligi prvaka za klub s Neretve bio bi i dodatna prigoda za afirmaciju samog Ćuže. Koji, ruku na srce, nije rado stigao u Mostar, no to je učinio na jedan telefonski poziv iz Hercegovine. U prvim utakmicama Ćuže i nije pokazivao svoju pravu moć, no, kako je dobivao prilike u Zrinjskom, raslo je njegovo samopouzdanje te je doslovno na travnjaku, a ne klupi, gdje bi bio da je ostao u Dinamu, doživio streloviti iskorak. Za Ćužu se još ne zna gdje će. Jednako kao ni za veznjaka Petra Sučića, iako se nagađa kako bi to mogao biti Slaven Belupo. Ovoga Dinamova igrača također je aktualna Uprava povukla iz Mostara na kraju posudbe, koja je istekla polovinom lipnja. Ni on ne konkurira za prvi tim Dinama iako je u mostarskom Zrinjskom bio standardan te nastupao kao zaštićeno godište igrača do 21 godinu. I on bi bio važna karika u europskim natjecanjima, čak i unatoč tome što se mostarski klub pobrinuo pronaći igrače od kojih se očekuje čak i veća potentnost u predstojećim nogometnim iskušenjima. Ranije je iz kluba na prvi poziv iz Rijeke otišao Niko Janković. Vodstvo Dinama zauzelo je stajalište kako mnogo plaća za svoje posudbe te je odlučilo prekinuti takvu praksu. Vjerojatno na svoju štetu.

Najveći Modri i Vatreni te Plemić svih vremena – Luka Modrić prvo je kaljenje imao upravo u Mostaru. Prvi seniorski susreti bili su mu baš 2003./2004. godine u redovima kluba s lentom. Poslije je Modrić isticao kako mu je to bila jedna od najvažnijih odluka u životu, koja je postala, pokazalo se kasnije, jedna od važnijih karika za njegov uspon do zvijezda. Još bolji odnos od onoga sa Zrinjskim, Dinamo je godinama gajio s Nogometnim klubom Široki Brijeg. I to u vremenu prvoga mandata generala Mije Jelića na čelu kluba s Pecare. Iz ovoga kluba u zagrebačke redove nedavno je otišao i Luka Menalo. Uz potporu Dinama doslovno je uspostavljena Nogometna akademija za razvoj novih mladih nada. Sve donedavno. Odnedavno su se stvari dramatično promijenile jer se zapravo vjeruje kako je ponajprije Zdravko Mamić “krivac” za posudbe u Hercegovinu.

Hajduk i Široki?!

Gotovo nestvarno, pa možda i neprirodno, odjeknula je vijest kako je Široki Brijeg sada bliži Hajduku te da su potpisali sporazum o suradnji. Suradnja s najboljim hrvatskim klubovima posve je prirodna jer Zrinjski i Široki nude mogućnosti upravo za razvoj mladih neafirmiranih igrača, no ovaj put zaokret je rezultat jedne čudne politike Dinama. Nije nimalo slučajno što nekadašnja momčad Mladosti, a napose sadašnji klub, koji nosi naziv grada, ima plave dresove. Istodobno, Zrinjski je imao “upadljivo” bijele dresove, pa je često doslovno i rivalstvo sa Širokim uspoređivano s odnosom Modrih i Bilih. Čak i unatoč tome što mostarski nogometni sastav posljednjih godina nema dostojnih protivnika, bosanskohercegovačka Premijer liga ipak je bitno slabija od Prve hrvatske nogometne lige.

Dvije najznačajnije bosanskohercegovačke momčadi koje su i jedan od važnijih simbola ovdašnjih Hrvata izvanredno su mjesto za građenje još boljih odnosa, ali i odrastanje nogometnih velikana. Sadašnja Uprava Dinama je, međutim, pokazala kako je na ovom ispitu pala. Posebice stoga što je i sama debelo vezana uz Hercegovinu, stoji u velikoj analizi Večernjeg lista BiH./HMS/

Povezani članci