Društvo

KONAČNO JE KRENULO: Smrtonosni piralen se uklanja iz poslovne zone u BiH

Poslovna zona“ Banjaluka dobila je 400.000 KM za uklanjanje piralena sa svog zemljišta u krugu nekadašnjeg banjalučkog privrednog giganta „Incel".

Za Projekat remedijacije zemljišta zagađenog piralenom ovo javno preduzeće od Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) iz Slovenije dobilo je 101 hiljadu evra, a od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske još 200.000 KM. 

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović kaže da je Fond odobrio sredstva nakon što je CMSR polovinom maja ove godine odobrio „Poslovnoj zoni“ 200.000 KM

„Vrijednost ukupnog projekta je 207.000 eura, a uslov da sredstva koja je odobrio CMSR postanu operativna je da Vlada RS ili neki od njenih fondova obezbijede preostala sredstva. „Poslovna zona“ nam je dostavila svu dokumentaciju, među kojom je i Pismo podrške Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, mi smo od Vlade tražili i dobili saglasnost da odobrimo sredstva i to smo i uradili“, kaže Todorović.

On precizira da se radi o projektu uklanjanja piralena sa tri lokacije u krugu „Incela“ sa zemljišta u vlasništvu „Poslovne zone“.

Direktor „Poslovne zone“ Saša Panić kaže da se radi o oko 115 kubika zagađenog zemljišta na tri lokacije i ističe da će vrlo brzo pokrenuti procedure za izbor izvođača radova.

 „Svega nekoliko firmi u BiH može da radi taj posao i mi ćemo čim kompletiramo dokumentaciju i obavijestimo adrese sa kojih je stigla finansijska podrška projektu pokrenuti proceduru izbora izvođača. Nadam se da ćemo to uraditi već početkom septembra“, kaže Panić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković piralenom se ozbiljno bavio dok je rušio svog prethodnika. Koliko mu je problem zaista bio urgentan pokazuje da od dolaska na vlast do danas piralen nije uklonjen.Pitanje je da li bi bio da se nije pojavila firma zainteresovana za gradnju na tom lokaliteteu. .

„Ta firma kupuje zemljište u krugu „Incela“ gdje je bio piralen i izdvojiće oko 2,5 miliona KM da to pitanje riješi. Imali smo s njima razgovore, ali požar koji ih je zahvatio prošle sedmice je neke planove prolongirao. Uprkos tome, „SHP Celeks“ i dalje stoji iza toga da će o svom trošku očistiti piralen kako bi tu gradio novo postrojenje“, kaže Stanivuković.

On objašnjava da će ta firma od grada dobiti potrebne dozvole za izgradnju novog postrojenja.

„Oni planiraju ulaganje oko 140 miliona evra u novo postrojenje i zapošljavanje nekoliko stotina radnika“, rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, afera piralen izbila je u ljeto 2019. godine kada je nakon požara na tri lokacije u krugu „Incela“ utvrđena visoka koncentracija kancerogenog ulja piralen.

Vrijednost piralena u zemljištu na pojedinim mjestima u krugu „Incela“ iznosila je čak 33.000 puta više od dozvoljene. Na sreću, u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno prisustvo ovog kancerogenog ulja.

Tada je formiran ekspertski tim za rješavanje ovog problema koji je sačinio i Plan interventnog djelovanja i remedijacije ili uređenja cijele zone.

Koliko „interventno“ se djelovalo najbolje pokazuju navodi naših sagovornika i činjenica da „Poslovna zona“ više od četiri godine nakon otkrivanja piralena tek treba da krene u izbor firme za remedijaciju zemljišta.

Povezani članci